Hlavní obsah

Nezaměstnanost zůstává na 2,7 %, bez místa je nejméně lidí od roku 1996

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala na červencových 2,7 procenta.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V hojném počtu se do evidence nezaměstnaných v srpnu dostali absolventi škol, hlavní vlnu ale úřady očekávají v září. Nabídka volných pracovních míst se opět rozšířila, zaměstnavatelé nabízeli 350 564 pozic.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala na červencových 2,7 procentu. Bez práce bylo 204.789 lidí, což je nejnižší srpnový údaj od roku 1996. Uchazečů o práci nepatrně ubylo, počet se proti červenci snížil o 331, oznámil to dnes Úřad práce ČR (ÚP ČR).

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin zůstal podíl nezaměstnaných osob na stejné hodnotě jako v červenci. Nadále rostl počet volných pracovních míst a počet evidovaných uchazečů o zaměstnání poklesl. K dalšímu oživení pracovního trhu by mělo dojít v září. Nezaměstnanost by tak mohla stagnovat, případně se mírně snížit,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Situace na trhu práce podle Sadílkové odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období, ovlivňuje ho dobrá kondice české ekonomiky a sezonní práce. V plném proudu jsou zejména práce ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství, rostlinné výrobě, cestovním ruchu a gastronomii.

Zaměstnavatelé nabízeli v srpnu 350.564 volných míst, což bylo o 4000 víc než v červenci. U tří čtvrtin z nich zaměstnavatelé uváděli, že by na ně přijali i pracovníky ze zahraničí. Nejvíce volných pozic bylo v Praze. Největší zájem byl o dělníky na stavbu budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních aut, obsluhu vysokozdvižných vozíků, skladníky, svářeče či kuchaře. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích.

V srpnu se do evidence úřadů práce nově přihlásilo 34.105 lidí, odešlo naopak 34.436 uchazečů. V hojnějším počtu přicházeli absolventi škol. Ke konci srpna bylo bez práce 5944 bývalých studentů, tedy o 818 víc než před měsícem a o tisíc méně než koncem loňských prázdnin. Zaměstnavatelé jim nabízeli 75.598 volných míst, nejčastěji montážní dělníky, kováře či nástrojaře. „Počet absolventů v evidenci Úřadu práce ČR klesá celkově. Řada mladých lidí se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě mají status studenta,“ uvedla Sadílková.

Anketa

Kolik berete měsíčně hrubého?
do 20 tisíc korun
25,1 %
20-30 tisíc korun
26,4 %
30-40 tisíc korun
19,6 %
40-50 tisíc korun
12 %
nad 50 tisíc korun
16,9 %
Celkem hlasovalo 189513 čtenářů.

V srpnu také klesl počet zaměstnanců ze školství v evidenci Úřadu práce ČR. Celkem jich evidoval 3707, zatímco v červenci jich bylo 4200 a loni v srpnu 4084. Nejvíce bylo v evidenci učitelů předškolní výchovy, učitelů středních škol, konzervatoří a druhých stupňů základních škol, lektorů a učitelů jazyků. Školy jim nabízely 2825 míst v oboru, zájem měly hlavně o učitele jazyků a učitele na středních školách.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly koncem srpna okresy Praha-východ a Jindřichův Hradec, Rychnov nad Kněžnou a Pelhřimov. Nejvyšší byla naopak na Karvinsku, Ostravsku, Chomutovsku, Mostecku a Bruntálsku. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 46 okresů, klesla naopak ve 31 regionech, nejvíce v Ústí nad Labem a Karlových Varech.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanost z celé Evropské unie.

Reklama

Doporučované