Hlavní obsah

Nezapojuje se do reformy, musí pryč, rozhodl ministr o šéfovi psychiatrie na Vysočině

Foto: Wikipedia Commons

Budova psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška.

Článek

„Nespokojenost s aktivitou nemocnice při realizaci reformních kroků v oblasti péče o duševní zdraví.“ Tak Ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo odvolání ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška.

„Z mého pohledu je nutné, aby se ministerstvem přímo řízené psychiatrické nemocnice skutečně aktivně zapojovaly do reformních procesů. Je nutné společně hledat cesty, jak modernizovat péči o naše pacienty v oblasti duševního zdraví, a v této oblasti od nemocnic očekáváme velmi aktivní přístup. K tomu však v případě pana ředitele nedocházelo,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reformní kroky

Podle ministerstva v posledním roce nemocnice na základě rozhodnutí ředitele odmítala pacienty k ochrannému léčení, a to i na ochranné léčby sexuologické, pro které má v rámci svých kapacit specializovanou péči. Problémy se údajně projevovaly i ve spolupráci s Centrem duševního zdraví.

„Kroky pana ředitele vedly k jeho faktické destabilizaci. Nadto pan ředitel neplnil dříve dojednanou koncepci Královéhradeckého kraje týkající se akutních dětských pacientů,“ uvedlo ministerstvo.

Odvolaný ředitel Mašek ministrův krok podle svých slov nečekal, rozhodnutí ale respektuje.

„Odvolání z funkce ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod mne překvapilo. O důvodech, které k tomu pana ministra vedly, jsem se dozvěděl až v den svého odvolání. Nechci je komentovat, protože respektuji rozhodnutí pana ministra, je to jeho odpovědnost,“ reagoval lékař. Zaměstnancům nemocnice zároveň poděkoval za 14letou spolupráci.

„Svému nástupci předávám nemocnici ve velmi dobré kondici ekonomické i personální a věřím v její další úspěšné fungování a rozvoj, na čemž se chci nadále podílet alespoň v pracovní pozici sekundárního lékaře psychiatra,“ uzavřel Jaromír Mašek.

Reforma péče o duševní zdraví je jednou z priorit vlády a probíhá za odborné podpory Světové zdravotnické organizace a finanční podpory Evropské unie od roku 2013. Cílem má být zvýšení kvality a dostupnosti péče o duševně nemocné, posílení komunitní péče, kultivace nemocničního prostředí a destigmatizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované