Hlavní obsah

„Nezapomeňte, že jsem mužem cla," hrozil Trump Číně, zároveň ale připustil prodloužení vyjednávací lhůty

Trump vyslovil možnost prodloužení 90denní lhůty pro vyjednávání o obchodní dohodě s Čínou.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump vyslovil možnost prodloužení 90denní lhůty, ve které má být vyjednána obchodní dohoda s Čínou, a po níž by v případě neúspěchu USA zvýšily cla na čínské zboží. Zároveň ale na Twitteru podotkl, že pokud pokus o dohodu selže, Čína nemá zapomínat na to, že Trump je „mužem cla".

Článek

Prezident USA Donald Trump řekl, že jeho tým vyjednávačů vedený obchodním zmocněncem Bílého domu Robertem Lighthizerem určí, zda je opravdová dohoda s Čínou možná. Dodal, že pokud ano, bude sjednána. Pokud ne, měla by Čína pamatovat na to, že Trump je „mužem cla".

Příměří v obchodní válce Trump dohodl s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v sobotu na summitu G20. Mír spočívá v záruce, že ani USA ani Čína nezavedou po dobu 90 dnů žádná další cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA.

Trump slíbil, že od 1. ledna nezvýší clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,6 bilionu korun), na 25 procent ze současných deseti procent. Nebudou zavedena ani žádná jiná cla. Peking pak souhlasil, že koupí blíže neurčený, ale velmi podstatný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a dalších produktů z USA.

Trump dále oznámil, že Čína souhlasila se „snížením a odstraněním" cel na dovoz osobních vozů z USA. Tato cla nyní činí 40 procent. Trump to bez dalších podrobností sdělil na svém twitterovém účtu.

V rozhovoru s novináři na palubě letadla cestou z Argentiny Trump chválil vyjednané příměří. „Je to neuvěřitelná dohoda," prohlásil. Podle něj Čína v rámci dohody nakoupí obrovské množství zemědělských a dalších produktů z USA. „Bude to mít neuvěřitelně pozitivní dopad na zemědělství," řekl.

Vyjednávání o dohodě podle Trumpa už začalo a pozitivní vliv příměří už se promítl do amerických, asijských i evropských akciových trhů.

Reklama

Doporučované