Hlavní obsah

Nezávislá komise bude šetřit sexuální obtěžování dětí katolickou církví

Francouzští biskupové plánují vytvořit nezávislou komisi. Ta se má zabývat sexuálním zneužíváním dětí ze strany katolické církve.Video: AP

 

Reklama

Francouzští biskupové chtějí prošetřit sexuální zneužívání dětí kněžími. Plánují tak vytvořit nezávislou komisi. Výsledky vyšetřování zveřejní do dvou let. Dostala se jim i podpora papeže Františka, uvedl portál Vatican News.

Článek

Francouzští biskupové oznámili své plány na vytvoření „nezávislé” komise, která by se zabývala pohlavním zneužíváním dětí v rámci katolické církve. Součástí vyšetřování budou případy datující se až do roku 1950. Uvedli tak během plenárního shromáždění ve francouzském městě Lourdes. Podle portálu Vatican News dostali i podporu papeže Františka.

Papež zároveň biskupy vyzval, aby uplatňovali postoj „nulové tolerance“ vůči sexuálnímu zneužívání, kterého se dopouští členové církve. Souhlasný názor zastává i kardinál státní tajemník Pietro Parolin, který papežovu zprávu podepsal.

Snahou komise je porozumět tomu, jak tyto případy byly řešeny církví. V prohlášení to ve středu uvedla konference francouzských biskupů. Konference se zároveň zavázala, že výsledky vyšetřování zveřejní do dvou let. Podrobnosti včetně jmen obžalovaných pak oznámí během příštích dnů.

Církev se tak po letech mlčení a popírání staví čelem k obtěžování dětí kněžími. Papež veřejně vyslovil stud a žádá o odpuštění těch, kteří utrpěli. Papež se také už setkal s obětmi sexuálního obtěžování kněžími. Stalo se tak během jeho návštěvy Irska v srpnu.

Taktéž nezisková organizace United States Conference of Catholic Bishops (USCCB) se v září omluvila za biskupy a jejich skandální obtěžování. Oznámila nové postupy, které učiní biskupy zodpovědnými za jejich nedbalé činy. „Někteří biskupové svým jednáním či nečinností způsobili velké ublížení jak jednotlivcům, tak celé církvi,” uvedla organizace USCCB. „Zneužili svou moc k manipulaci a sexuálnímu zneužívání. Umožnili, aby strach ze skandálu nahradil přirozené obavy a péči o ty, kteří se stali oběťmi,” dodala.

Před měsícem v Kalifornii zveřejnili seznam jmen patnácti bývalých kněží. Ti byli obviněni právě ze sexuálního obtěžování dětí. „Chtěl bych vyjádřit mé nejhlubší omluvy za činy těch, kteří zneužili svých pravomocí a posvátné důvěry k obtěžování dětí,” sdělil biskup Patrick McGrath, člen katolické organizace v San Jose. „Sexuální zneužívání dětí a mladistvých je děsivým zločinem a hříchem. Když tito pachatelé jsou členy kléru, nejsou to jen psychické rány, ale i duchovní,” řekl McGrath.

Reklama

Související témata:

Doporučované