Hlavní obsah

Nezávislost chce 90 procent hlasujících Katalánců. Na úterý svolali generální stávku

Pro nezávislost hlasovalo v referendu 90 procent voličů.Video: AP

 

Reklama

Madrid si stále stojí za svým - žádné referendum se nekonalo. Podle premiéra Katalánska Carlese Puigdemonta získali voliči nárok na vlastní stát. Zároveň vyzval Evropskou unii, aby nepřehlížela násilí, které referendum provázelo.

Článek

Nedělního referenda o nezávislosti Katalánska se zúčastnilo okolo 2,26 milionu voličů a přibližně 90 procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Pouhých 176 000 voličů odpovědělo „ne“ na otázku, zda si přejí, aby se Katalánsko stalo nezávislou zemí. Ve výsledcích nejsou podle mluvčího katalánské vlády Jordiho Turulla započteny hlasovací lístky zabavené španělskou policií během nedělních zásahů. V Katalánsku žije 7,523 milionu obyvatel, v referendu tedy hlasovalo asi 30 procent z nich.

Pořádání referenda zakázal španělský ústavní soud. Bojkotovaly ho také všechny strany, které jsou v Katalánsku v opozici vůči vládnoucím separatistům. Hlasování nesplňovalo žádné z kritérií zaručujících spolehlivost výsledků, jako jsou transparentní voličské seznamy, nezávislé volební komise či tajné hlasování, poznamenala agentura AFP.

Katalánští separatisté spolu s odbory vyzvali regionální vládu, aby kvůli policejnímu násilí provázejícímu referendum vyhlásila na úterý 3. října generální stávku. Katalánská zdravotnická služba mezitím ohlásila již více než 840 osob, které po zásazích policie požádaly o lékařské ošetření.

Separatisté také regionální kabinet žádají, aby vyhlásil nezávislost na Španělsku. Tento krok slíbila katalánská vláda učinit 48 hodin poté, co by se potvrdilo, že myšlenka nezávislosti získala v referendu podporu. Madrid svůj postoj k referendu nezměnil - má ho stále za nelegitimní a nesměrodatné.

Reklama

Související témata:

Doporučované