Hlavní obsah

Nezávislost chce polovina Katalánců, tvrdí odborník. Jedinou možností je nyní legitimní referendum

O situaci v Katalánsku s Davidem Utrerou Domínguezem.

 

Reklama

„V současné době je pro Katalánsko jediné platné řešení uskutečnit opravdové referendum se všemi garancemi,” uvedl David Utrera Domínguez z Ústavu románských jazyků a literatur Masarykovy univerzity.

Článek

Španělský premiér Mariano Rajoy dal ve čtvrtek Katalánsku několikadenní ultimátum. Katalánská vláda v čele s premiérem Carlesem Puigdemontem má jasně vyjádřit, zda vyhlásila nezávislost. Pokud vláda setrvá na kladné odpovědi, Madrid s odkazem na ústavu hrozí, že jihovýchodnímu regionu značně omezí autonomii.

O krizi v Katalánsku jsme hovořili s Davidem Utrerou Domínguezem z Ústavu románských jazyků a literatur Masarykovy univerzity. Podle něj je pro odtržení Katalánska od Španělska zhruba padesát procent Katalánců.

„V současné době je pro Katalánsko jediné platné řešení uskutečnit opravdové referendum se všemi garancemi,” uvedl Domínguez. To ale španělská vláda odmítá. Katalánský premiér Puigdemont již dříve v tomto týdnu naznačil španělské vládě, že je ochoten přistoupit k dialogu, Rajoy tuto možnost ale zavrhl.

Na celý rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Časová osa krize v Katalánsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované