Hlavní obsah

Nezávislost iráckého Kurdistánu je v nedohlednu. Bagdád sankcemi vrací Kurdy k poslušnosti

Svět bez obalu.Video: šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více než půl roku poté, co se v iráckém Kurdistánu lidé v referendu vyslovili pro nezávislost svého regionu, se oblast dostává do stále větších ekonomických problémů. Bagdádská vláda se proti nezávislosti Kurdistánu tvrdě postavila a po měsících vyhrocených sporů se teď zdá, že se obě strany možná dohodnou na kompromisu.

Článek

„Lituji toho, protože to opravdu ničí životy lidí. Mnoho obchodů zbankrotovalo,” říká Hawre Abubakar Ahmad, který má řeznictví. I jeho živnost je po sankcích uvalených Bagdádem v problémech.

„Ekonomická krize se zhoršila. Lidé nedostávají mzdu 40 i 50 dní, a mají tak čtvrtinu svých původních výdělků. Nemohou si kupovat, co by chtěli,“ říká Ahmad.

92 procent voličů z více než 5 milionů obyvatel iráckého Kurdistánu se vyslovilo v zářijovém referendu pro samostatnost. Spojené státy ale tyto volby prohlásily za nelegitimní a sousední Turecko a Írán je odsoudily - ze strachu, že se jejich vlastní kurdské menšiny budou snažit o něco podobného.

Pokud Kurdové chtějí svůj stát, tak musí přijmout riziko, které je s tím spojené, myslí si obchodník se zlatem Alan Hussein. „Není to jednoduché, když trváte na svých právech. Musíte se snažit, abyste toho dosáhli,” tvrdí Hussein.

Více než půl roku poté, co Kurdové hlasovali pro odtržení od Iráku, ale zůstává jejich nezávislost jen vzdáleným snem a tvrdým oříškem pro mezinárodní společenství.

Reklama

Doporučované