Hlavní obsah

Nezdolný důchodce s helmou. Petr Čech po roce a půl zase v brance

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Petr Čech, veterán a legenda, znovu mezi třemi tyčemi v soutěžním zápase.

Reklama

Článek

Na co by měl z hlediska možných rasistických projevů myslet český fanoušek před cestou nejen do Anglie? Co českou legendu s tankistickou helmou přivedlo znovu mezi tři tyče? A jaké situace nás v Premier League nejvíc iritují?

Ve studiu podcastu Angličan tentokrát dělají Jiřímu Hoškovi společnost velký znalec anglické kultury i fotbalu, entertainer Luděk Staněk, a rovněž Karel Tvaroh z pražské Sparty, který v Anglii žil, studoval i hrál fotbal. Za jednoho z mužů 12. kola svorně označují sudího Andreho Marrinera, i když ne zrovna v lichotivých souvislostech. Podle Jiřího Hoška zřejmě Marriner na londýnském stadionu Craven Cottage při zápase Fulham–Liverpool překonal rekord v délce posuzování sporné situace u monitoru, kterou navíc zřejmě nerozhodl správně, jak dodává Karel Tvaroh.

Anglického komentátora Marka Pougatche sudí vyprovokoval k přirovnání, že by si průměrný člověk během 18 opakování sporné situace stačil vytáhnout vánoční ozdoby, přeřídit v domě hodiny, vytáhnout z kůlny sekačku a ještě sledovat hráče anglického kriketového týmu, kterak přijdou o 3 branky v zápase na slavném hřišti Lords.

Jinak se samozřejmě řešil nejhorší start Arsenalu do ligového ročníku od roku 1974, který přerostl do rozměrů nebývalé krize. Diskutující vypíchli informace ze zákulisí o zcela rozklížené kabině, kde například stoper David Luiz přestal napřímo komunikovat s trenérem Mikelem Artetou. Tepalo se vedení klubu i skauting.

Hlavní vlna kritiky ale směřovala na švýcarského záložníka Gunners Granita Xhaku, který se v posledním zápase proti Burnley nechal stupidně vyloučit, když chytil protihráče pod krkem. „Vypadá to, že tenhle fotbalista přežije třetího odvolaného manažera, který mu přitom věřil. Doufám, že tentokrát ho už v dresu Arsenalu opravdu nikdy neuvidím,“ vyslovil v podcastu své vánoční přání fanoušek severolondýnského klubu Luděk Staněk.

Zajímavá čísla 12. kola Premier League

- Southampton vstřelil v kalendářním roce 2020 v PL 15 branek zpoza šestnáctky, což je o 5 víc než jakýkoli jiný tým.

- Aston Villa dala v 90. minutě už 4. vítězný gól od začátku loňské sezony.

- Kapitán Wolves a anglický reprezentant Conor Coady vystřelil ve svém 88. ligovém zápase poprvé na branku.

- Prvních 35 minut zápasu na Craven Cottage neměl Liverpool jediný dotyk s míčem v soupeřově šestnáctce.

- Od Artetova nástupu do funkce kouče Arsenalu dostali Gunners už 6 červených karet.

- 19,98 vteřiny – tak dlouho potřeboval Miguel Almirón z Newcastlu na úvodní branku proti West Bromu.

Trojice Hošek, Staněk a Tvaroh si jako jedno z hlavních témat vybrala herní momenty, které hosty podcastu Seznam Zpráv nejvíc iritují. Mladý sparťan rozebírá velmi častou situaci, kdy má obránce za zády dotírajícího útočníka, před nímž si kryje míč, „zasekne“ nohy, přepadne teatrálně dopředu, byť se ho útočník takřka nedotkne, ale rozhodčí v 99 procentech případů přesto pískne útočníkovi faul.

Za pohrdání lidmi a jejich inteligencí pak Luděk Staněk označuje okamžik, kde se míč zcela jednoznačně od hráče odrazí do zámezí, ale dotyčný přesto rychle zdviženou rukou nárokuje vhazování pro svůj tým. „Mají nás za debily,“ neudržel se Staněk a Tvaroh jen krčí rameny: „Mají to zautomatizované.“

Foto: Profimedia.cz

Chceme zpět v ochozech fanoušky, ne rasisty.

Aniž by chtěli někoho poučovat, znalci ostrovního (a to nejen fotbalového) prostředí naťukli téma rasismu. Popsali, jaké jsou v Británii v tomto směru standardy, čeho by se věci neznalí Češi měli vyvarovat a co by je v této souvislosti možná vůbec nenapadlo. Karel Tvaroh posloužil několika případy, kdy v Anglii čelil poznámkám o svém původu.

Něco podobného dnes vzhledem ke svému obrovskému renomé rozhodně nemusí řešit Petr Čech. Ten se poprvé od finále Evropské ligy v Baku 29. května 2019 postavil v soutěžním zápase mezi tři tyče a pomohl rezervnímu týmu Chelsea k výhře nad béčkem Tottenhamu v poměru 3:2.

Foto: Profimedia.cz

Nikdy neskončí. Má Petr Čech podobný „problém“ jako Jaromír Jágr?

I na to přišla řeč v dalším díle fotbalového podcastu Seznam Zpráv, jehož čerstvé epizody budou vznikat i během svátečního období. Své tipy, postřehy i náměty můžete psát autorovi podcastu na jeho e-mailovou adresu jiri.hosek@sz.cz.

Nový díl Angličana plného informací i emocí ve zvukové stopě si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

A už ve čtvrtek se pak můžete těšit na podcastový speciál o dalším vývoji kauzy kolem Romana Berbra a toho, co uniklo z policejního spisu.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované