Hlavní obsah

Nezdravé jídlo přispívá k projevům deprese, tvrdí vědci

Ilustrační snímek.

Reklama

Konzumace nezdravého jídla zvyšuje riziko projevů deprese. Vyplývá to z nové analýzy desítek vědeckých studií.

Článek

V rámci léčby depresí by měli lékaři poskytovat i výživové poradenství. Vyzývají k tomu výzkumníci, kteří provedli analýzu 41 studií, kde se zaměřili na souvislost mezi depresí a konzumací nezdravého jídla.

Potraviny, které obsahují velké množství tuku, cukru nebo jsou průmyslově zpracovány, mohou přispět nejenom k zánětu střeva, ale i celého těla. Takové onemocnění je označováno jako chronický zánět. V tomto ohledu je konzumace špatné stravy pro lidské tělo podobně škodlivá jako třeba kouření, obezita nebo nedostatek pohybu.

Pravděpodobnost, že se u člověka deprese projeví, snižuje konzumace tradiční středomořské stravy, jako jsou ryby, ovoce, ořechy nebo zelenina. „Prozánětlivá strava může způsobit chronický zánět, což může přímo zvýšit riziko onemocnění depresí,“ říká doktorka Camille Lassaleová, vedoucí studie. Podle ní špatná strava tak značně zvyšuje riziko deprese.

A proč tomu tak je? „Chronický zánět může duševní zdraví člověka ovlivnit tím, že transportuje prozánětlivé molekuly do mozku. Ovlivnit může také molekuly – neurotransmitery – zodpovědné za regulaci nálady,“ vysvětluje ve zkratce problematiku Lassaleová z výzkumné univerzity v Londýně (UCL).

Analýza prověřila longitudinální studie, kterých se dohromady zúčastnilo 32 908 dospělých z Velké Británie, Francie, Španělska, Austrálie a USA. Její znění vědci publikovali v časopise Molecular Psychiatry.

Autoři studie věří, že by se výživové poradenství mohlo stát běžně používanou metodou v psychiatrii. Výsledky studií jsou pro to silným argumentem.

Některá tvrzení, obsažená ve studii, nicméně našla odpůrce. Podle profesora Naveeda Sattara z glasgowské univerzity dosavadní důkazy nestačí k tomu, aby prokázaly, že rostlinná strava může zabránit depresi. „Důkazy zatím ukazují jen to, že duševně nemocní jedí hůře,“ říká profesor. Za věrohodné nepovažuje ani to, že chronický zánět vysvětluje vtah mezi stravováním a duševním zdravím.

Reklama

Související témata:

Doporučované