Hlavní obsah

Meghan a Harry hrozí BBC soudem kvůli výběru jména pro dceru

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se svým prvorozeným synem Archiem.

Reklama

Britská média informují o roztržce bývalého královského páru a veřejnoprávní stanice BBC. Nevoli Harryho a Meghan vyvolal článek týkající se pojmenování jejich novorozené dcery.

Článek

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se dostali do sporu s britskou veřejnoprávní stanicí BBC. Ta na základě nejmenovaného zdroje z královského paláce publikovala ve středu článek, ve kterém informuje, že Harry s Meghan nekonzultovali s britskou královnu o svolení užít jméno Lilibet pro jejich dceru.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se královny nezeptali na možné pojmenování jejich dcery Lilibet, uvedl zdroj z paláce pro BBC
královský korespondent BBC Jonny Dymond

To ale pár popírá. Článek navíc označil za „lživý a hanlivý“. BBC proto přes právníky Meghan s Harrym vyhrožují soudem. „Kdyby je (britská královna) nepodpořila, jméno by nepoužili,“ uvedla jejich mluvčí Toya Holnessová.

Podle britského Daily Telegraph nicméně Buckinghamský palác tvrzení bývalého královského páru nepodpořil. Odmítl však zároveň, že by královna se jménem „seznámena nebyla“. Server dále uvádí, že spíše než svolení k užití jména, byla královna o jeho výběru „informována“. A to přímo v den jejího narození.

„Vévoda mluvil se svou rodinou před oznámením. Ve skutečnosti byla jeho babička (britská královna) první členkou rodiny, které zavolal,“ dodala mluvčí Holnessová.

Podle agentury Reuters poslali právníci vévody a vévodkyně vybraným médiím vyjádření o lživosti článku BBC a uvedli, že podobné incidenty by se neměly opakovat. BBC zatím oficiální vyjádření nevydala. Komentář odmítl poskytnout i Buckinghamský palác.

Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová se narodila minulý pátek před polednem místního času v nemocnici Cottage Hospital v Santa Barbaře v Kalifornii, kde pár žije. Její první jméno je na počest současné královny Alžběty II., kterou rodina v soukromí oslovuje Lilibet. Druhé jméno vybral pár na počest Harryho matky, zesnulé princezny Diany.

Mezi prvními gratulanty byla panovnice Alžběta II., která Harrymu a Meghan popřála jménem celé rodiny, s níž má ovšem princ Harry napjaté vztahy, a vyjádřila radost z narození pravnučky. „Královna, princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu a vévoda a vévodkyně z Cambridge byli informováni a jsou potěšeni zprávou o narození dcery vévody a vévodkyně ze Sussexu,“ zněla oficiální gratulace. Budoucí král princ Charles uvedl v úterním proslovu, že narození své další vnučky považuje za „šťastnou zprávu“.

Reklama

Doporučované