Hlavní obsah

Nezisková organizace zpronevěřila 13 milionů dolarů na studentské půjčky. Povolení neměla získat

Studentům Argosy University, South University a Art Institutes v USA hrozí, že nedokončí studium kvůli finančnímu podvodu majitele škol.Video: Esther Beshirová, Shutterstock.com

 

Reklama

Pracovníci univerzity použili peníze pro studenty k vyplacení svých platů a na provoz školy. Ministerstvo školství dovolilo prodej škol charitativní organizaci i přesto, že neměla předchozí zkušenosti s jejich vedením. Studenti neví, co bude dál.

Článek

Americká nezisková organizace Dream Center, která v roce 2017 koupila skupinu soukromých vysokých škol s cílem zlepšit jejich stav, čelí obvinění z finančního podvodu. Necelý rok po převzetí je dvanáct univerzit bez finančních prostředků a další se musí prodat novým správcům. Pokud se neprodají, hrozí, že se zavřou, píše deník The New York Times. Problém se týká vysokých škol Argosy University, South University a Art Institutes. Ty mají dohromady okolo 26 tisíc studentů ve studijních programech od dentální hygieny přes právo až po psychologii.

Ke zhroucení systému došlo minulý týden poté, co Ministerstvo školství Spojených států odřízlo univerzitu Argosy od peněz ze studentských půjček. Zjistilo, že si pracovníci univerzity nechali 13 milionů dolarů určených pro studenty, které použili k vyplacení mezd a nákladů na provoz školy. Studenti si museli půjčit peníze navíc na nájem a jídlo. Některé z nich situace donutila využit potravinové banky nebo vynechat přednášky pro nedostatek peněz na jízdné, píše The New York Times. Zaměstnanci univerzity Argosy ve středu studentům ubytovaným v kampusech v Chicagu a Severní Virginii oznámili, že si mají odnést osobní věci.

Studenti teď řeší, co s nimi bude dál. Mnoho z nich má školní kredity, které nemohou jednoduše převést na jinou školu. „Vzali mi všechno, na čem jsem pracovala uplynulé tři roky, za dobu kratší než měsíc,” sdělila deníku New York Times Jayne Kenneyová, která usiluje o doktorský titul v klinické psychologii. Dodala ale, že si je vědoma toho, že jde o problém, který trval už několik let.

Mluvčí amerického ministerstva školství Liz Hillová uvedla, že se ministerstvo nyní snaží studentům zajistit dokončení studia.

Situace vyeskalovala v polovině ledna, kdy věřitel zažaloval společnost Dream Center Education Holdings za nezaplacené účty a případ se dostal před federální soud.

Ministerstvo školství Spojených států přijalo návrh křesťanské neziskové organizace Dream Center na koupi problémových soukromých škol i přesto, že charita neměla žádné předchozí zkušenosti s řízením takových institucí. Dream Center odkoupila školy od společnosti Education Management Corporation, druhého největšího provozovatele soukromých škol ve Státech. Ten bojoval o přežití poté, co musel zaplatit 200 milionů dolarů pokuty za rozsáhlé finanční podvody.

Nezisková společnost však brzy po převzetí zjistila, že školy jsou v horším stavu, než se předpokládalo, se stárnoucím zařízením a zastaralými technologiemi. Namísto očekávaného zisku ve výši 30 milionů dolarů za první rok provozu teď Dream Center čelí ztrátě v hodnotě 38 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované