Hlavní obsah

Neziskové organizace v Plzeňském kraji připravily „stopovačky“

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stopovací hry pro rodiny s dětmi i jednotlivce připravily v Plzeňském kraji v době koronavirvé pandemie organizace, které se zaměřují na práci s dětmi.

Článek

Plzeňská krajská rada dětí a mládeže (PKRDM) zastřešila hry do portálu Drak koroňák. Registrovalo se do něj na 2000 účastníků, kteří chodí po trasách jednotlivých „stopovaček“, hledají indicie a luští hesla, která pak vkládají na svůj profil na portálu hry. Každým dalším poraženým drakem, tedy vyluštěným heslem, dostává jejich herní postavička vylepšení, řekla ČTK předsedkyně PKRDM Martina Weberová.

V době restriktivních protiepidemických opatření ustaly všechny volnočasové aktivity, které neziskové organizace s dětmi obvykle podnikají. „Jediné, co nám zbývá, jsou bezkontaktní aktivity, takže jsme vymysleli draka Koroňáka, což je soubor outdoorových her v Plzeňském kraji. Zatím je jich asi 17 a dalších sedm je v procesu vzniku,“ řekla Weberová. Hry vytvořily a starají se o ně neziskové organizace, například Pionýr, spolek Žongéros Ansámbl, Vodní záchranná služba, tělovýchovné organizace a další. Nejvíc her je v Plzni a okolí, vznikají ale i jinde po kraji. Každá hra vede po zajímavé trase v přírodě a má osm stanovišť s různými úkoly, příběhy, pohádkami a podobně.

„Je to taková aktivita mezi geocachingem a klasickou stopovačkou. Rodiny nebo účastníci se zaregistrují na webu, vytvoří si svůj vlastní charakter, postavičku se svým jménem a na každém místě pak mohou vyzvat draka k boji,“ popsala Weberová. Výběrem hry soutěžící vyzve draka, dostane elektronicky mapu a svitek s podrobnostmi. V terénu pak chodí a hledají ukryté indicie, z nichž zjišťují heslo. Po zadání vyluštěného hesla se herní postavičky vylepší například o meč, brnění a podobně. Nejúspěšnější a nejfrekventovanější hry mají podle Weberové kolem 300 poražených draků, tedy úspěšných dokončení.

Své aktivity pro dobu pandemie připravilo i plzeňské turistické informační centrum. Lidé se mohou zapojit do fotokvízu zaměřeného na plzeňská domovní znamení a drobnou výzdobu, projít si městskou stopovačku Kudypa dál? s 20 úkoly v centru města nebo luštit tajenky s plzeňskou tematikou.

Reklama

Doporučované