Hlavní obsah

Neziskovky: Méně peněz do sociálních služeb je v pandemii tristní nápad

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Peníze, které mají jít do sociálních služeb, plánuje vláda přelít do dopravy. Podle neziskových organizací je to v době pandemie špatný nápad. Snímek pochází ze zařízení pro lidi bez domova, je ilustrační.

Reklama

Proti záměru vlády vzít část budoucích evropských peněz určených pro sociální projekty a přelít je do dopravy a na obnovu uhelných regionů se veřejně ohradilo přes tři desítky neziskových organizací.

Článek

Z 1,6 miliardy eur, které by měly v následujících sedmi letech z evropských fondů proudit do českých azylových domů, jeslí nebo na prevenci ztráty bydlení a dalších sociálních projektů, plánuje vláda část financí převést na jiné cíle spojené s dopravou či obnovou úhelných regionů.

Původně během října zvažovala převedení čtvrtiny z částky určené pro sociální témata, aktuálně se pracuje s modelem, že by se převedlo 10 procent neboli zhruba 160 milionů eur, tedy více než čtyři miliardy korun.

Podle 33 neziskových organizací, které se spojily v iniciativě Za Bydlení, přitom tyto peníze budou nutně potřeba i kvůli dopadům pandemie právě v sociální oblasti.

„Není žádný racionální důvod k takto výraznému krácení,“ říká Jan Černý z Člověka v tísni, který upozorňuje i na to, že zatímco u dopravních projektů představuje převáděná částka „plivnutí do moře“, pro sociální oblast jde o velkou sumu peněz.

„Ty prostředky jsou velmi potřebné v sociálních oblastech, kam míří, a není žádný důkaz, že by je bylo potřeba převádět jinam. Jakýkoliv převod je tristní a neoprávněný,“ podotýká Iva Kuchyňková z Charity ČR, podle které je už teď vidět, že kvůli vládním opatřením lidé nezvládají platit dluhy, ztrácí bydlení a práci.

Z Evropského sociálního fondu čerpá peníze široká škála projektů, které se snaží pomáhat nejen lidem v nouzi, ale i sociálně znevýhodněným. Jde například o azylové domy pro matky s dětmi a terénní programy pro lidi bez domova, ale i dluhové poradny nebo psychiatrickou péči až třeba školení zdravotního personálu nebo vyšetření lidí, kteří darují plazmu s imunitou na covid-19.

Peníze na podporu seniorů

S návrhem převést deset procent finančních prostředků z Evropského sociálního fondu Plus na Fond soudržnosti se pracuje například v neveřejném materiálu, který rozpracovává rozdělování budoucích evropských peněz. Autorem je Národního orgán pro koordinaci, který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoji. Dokument má redakce k dispozici.

Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček ovšem upozorňuje, že o přesunech mezi fondy se zatím jedná jen v rámci interních analýz, kde se pracuje se všemi možnými alternativami. „Konečné rozhodnutí, který směr je pro Českou republiku nejvýhodnější, přijme vláda,“ uvádí Vilém Frček s tím, že evropská pravidla umožňují Česku přesunout právě až 25 procent alokace.

Mluvčí ministerstva také upozorňuje na to, že Česká republika dostane výrazně méně peněz z Evropského sociálního fondu Plus i proto, že země měla skvělé výsledky v oblasti zaměstnanosti.

Další představitel neziskového sektoru Aleš Mrázek z Asociace veřejně prospěšných organizací a člen Rady vlády pro neziskové organizace pak kritizuje i způsob, s jakým se Ministerstvo pro místní rozvoj na podzim vypořádalo s připomínkami k přesunu peněz.

Autorům připomínek ministerstvo oznámilo, že se s nimi vypořádalo, ale nedošlo k projednávání a rovnou se vše formálně uzavřelo. „Legislativu připomínkujeme řadu let, s něčím takovým jsem se ale ještě nesetkal,“ říká Mrázek.

Reklama

Doporučované