Hlavní obsah

Nezkrotný živel Matěj Ruppert napodobí jakýkoliv světový jazyk

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl Matěj Ruppert.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jakkoli o sobě Matěj Ruppert říká, že je víceméně líný člověk, většina z nás ho zná jako nezkrotný živel. A nemusí jít jen o vystoupení jeho domovské skupiny Monkey Business.

Článek

I když zrovna v tomto případě to pravidelně vypadá, že s ním šijí všichni čerti.

V době nucené koronavirové pauzy bavil Matěj na svém Facebooku své fanoušky krátkými skeči, v nichž naplno využíval svůj talent napodobit prakticky jakýkoli známý světový jazyk, potažmo slang určité zájmové či sociální skupiny. Mě asi nejvíc pobavila indiánská babička a její píseň. Tím více jsem byl potěšen tím, že jsem se od Matěje dozvěděl, kde se tahle písnička v rodině Ruppertových vzala.

Monkey Business fungují na hudebním poli dlouhá léta, a jak se zdá, tak jí nehrozí to, co už mnoho kapel poslalo na smetiště dějin. Tedy rivalita, profesní řevnivost či nechuť spolupracovat s ostatními členy skupiny. Matěj tuto skutečnost osvětluje tím, že s ostatními spoluhráči jsou především kamarádi, mají se rádi, rádi se potkávají a pak většinou zavírají restaurační zařízení či bar. Navíc má každý vlastně volné ruce v tom, vyřádit se i ve vlastních projektech.

Matěje Rupperta mají v paměti i filmoví diváci. Menší roli si střihl třeba v Pupendu, však si ho pamatujete jako veksláčka, vozícího sochaři Márovi pokladničky-prdýlky. Ale docela nedávno si střihl velkou roli v televizním filmu Úhoři mají nabito. Netradiční byla tato úloha v tom, že byl celou dobu připoután na kolečkové křeslo a navíc řádně doupraven maskérem.

Každý máme sny. Ty Matějovy se netýkají jen hudby. V hlavě hýčká myšlenku na natočení velkého filmu o osudech Miloše Formana. Sám říká: „Jestli bych chtěl s někým na pivo, bylo by to s Milošem Formanem a Václavem Havlem. Vůbec nic bych neříkal, jenom bych seděl a poslouchal.“ Jenže jak na to, když není scenárista a dosud režíroval jen klip Monkey Business? Ale od čeho by byly sny?

Reklama

Související témata:

Doporučované