Hlavní obsah

Neznámá nahrávka: Poslechněte si, koho chtěl Václav Havel na Hradě v roce 2018

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Dosud nezveřejněná ukázka z rozhovoru s Václavem Havlem se týká prezidentské volby 2018.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Redakce Seznamu přináší dosud nepublikovanou část rozhovoru s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Popsal v něm svou domluvu se Šimonem Pánkem na jeho možné budoucí kandidatuře na prezidenta.

Článek

Rozhovor s Václavem Havlem vznikl 16. prosince 2010, tedy v době, kdy politici řešili, zda bude příštího prezidenta volit pořád parlament, nebo se bude nově vybírat v přímé volbě.

Havel zmínil jméno Šimona Pánka, ačkoliv ten už předtím několikrát prohlásil, že o kandidatuře neuvažuje. Právě na tuto námitku bývalý prezident zvolil odpověď, kterou tehdy nechtěl v rozhovoru pro MF DNES zveřejnit.

Foto: ČTK

Václav Havel, 2010: „Po Schwarzenbergovi by už měla přijít nová, Pánkova krev."

„Do rozhovoru odpovím mlhavě, vám osobně odpovím méně mlhavě,“ říká na nahrávce a pokračuje: „Před tímto rozhovorem jsem to se Šimonem projednával a on mi řekl, že by do toho šel. Ale ne teď, ale za dalších pět let nebo později. To je odpověď pro vás.“

Koncem roku 2010 (tedy dva roky před samotnou volbou příští hlavy státu) se v médiích objevovala řada jmen různých kandidátů, například Karel Schwarzenberg, Jan Švejnar nebo Přemysl Sobotka. Z této trojice si Havel vybral Schwarzenberga. „Ale po něm už byl měla přijít nová, Pánkova krev.“ Sám se pak v rozhovoru zasmál tomu, jak zamlženou odpověď zvolil.

Facebooková vzpomínka na rozhovor s Václavem Havlem ze 16. 12. 2010:

Seznam zveřejňuje fragment nahrávky jako vzpomínku na bývalého prezidenta den před tím, než by oslavil osmdesáté narozeniny. Zároveň s vědomím, že téma příštího prezidentského kandidáta se znovu stává aktuálním - příští volba se bude konat už za rok a čtvrt.

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, který se s Václavem Havlem znal od listopadu 1989, kdy vedl studentský stávkový výbor, si záznam dosud nezveřejněné části rozhovoru poslechl a „dohodu" s Václavem Havlem de facto potvrdil. „My jsme spolu tehdy nějaký hovor vedli. Prezident Havel se mě ptal, jestli může říkat, že bych byl dobrý kandidát. Říkal jsem mu, že se na to nechystám, ale že to někdy v budoucnu nevylučuju," uvedl Pánek.

Foto: Petr Kobrle

Šimon Pánek: „Jestli budu kandidovat někdy v budoucnu, to bych úplně nevyloučil."

Havlovými slovy byl očividně i dnes potěšen. Při poslechu nahrávky se usmíval a u Havlovy úvahy o Pánkově kandidatuře „za pět let či později" souhlasně pokyvoval hlavou. Zároveň ale Šimon Pánek zdůraznil, že v roce 2018 se voleb jako kandidát ještě zúčastnit nehodlá.

A koho by považoval za vhodného adepta na příštího prezidenta? „Podpořil bych kohokoliv, kdo bude představovat slušnou a racionální a do budoucna obrácenou variantu oproti současnému prezidentovi," řekl Pánek.

Na otázku, v čem mu dnes nejvíc chybí Václav Havel, odpověděl jasným vymezením proti Miloši Zemanovi: „Chybí mi v optimismu, v nastavování nějakého směru. V tom, že život není jen o tom přežívat. Chodit tu na nějaké konference, tu na nějaké pitky. Říkat bonmoty a věci, za které neručí. Hrát si s tou pozicí, což se dnes děje."

Reklama

Doporučované