Hlavní obsah

Neznámá nemoc smrtelnější než covid-19 se šíří Kazachstánem, tvrdí Čína

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nemocnice v kazaškém městě Almaty, kde se léčí pacienty s koronavirem.

Reklama

aktualizováno •

Na údajné šíření neznámé nemoci způsobující zápal plic upozornila ve čtvrtek čínská ambasáda v Kazachstánu. Mělo na ni zemřít téměř 1 800 lidí a výrazně se podle zprávy začala šířit v půlce června.

Článek

Čínská ambasáda varuje v Kazachstánu žijící Číňany před „neznámou pneumonií“, která může být potenciálně smrtelnější než nový koronavirus. „Kazašské ministerstvo zdravotnictví a další úřady provádí výzkum a zatím neurčily povahu nemoci,“ píše se ve zprávě čínské ambasády, na kterou upozornila televize CNN.

Úřady podle zprávy hlásí na některých případech i stovky nových případů denně. Nejvíc případů má být v regionech na západě a jihu země, uvádí ambasáda s odkazem na místní média.

Mrtvých je podle prohlášení 1 772. Celkem 628 z nich zemřelo jen za červen. „Tato nemoc je mnohem smrtelnější než covid-19,“ varuje čínská ambasáda a dodává, že mezi mrtvými jsou i čínští občané.

Během pátku se k informacím vyjádřily i kazašské úřady: „Ministerstvo zdravotnictví prohlašuje, že tyto informace neodpovídají realitě,“ píše se v prohlášení úřadu. Kazachstán sice připouští výskyt virové pneumonie, odmítá ale, že by šlo o novou a dosud neznámou nemoc.

Kazachstán se od začátku měsíce potýká i se zvyšujícími se denními nárůsty nakažených koronavirem. Ten poslední se vyšplhal téměř ke dvěma tisícům. Počty mrtvých se v zemi s 18,5 milionu obyvatel v posledních dnech pohybují okolo patnácti za 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované