Hlavní obsah

Neznámé detaily o dědictví po autorovi Krtka. Rodině připadl velký majetek

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dohoda o dědictví po Zdeňku Milerovi je hotová.

Reklama

Majetková práva po Zdeňku Milerovi, bezmála dvě stě obrazů, ale i peníze nebo nemovitost získá šest jeho dědiců.

Článek

Po více než osmi letech od smrti českého malíře Zdeňka Milera došlo mezi jeho dědici konečně k dohodě.

Dědictví, které po autorovi známé postavy Krtka hlavně jeho rodině připadne, obsahuje finanční hotovost na několika účtech, ale také podíly k autorským právům, bezmála dvě stovky obrazů, dluhopisy nebo nemovitost.

Uvádí se to v usnesení, které Seznam Zprávy získaly a kterým Obvodní soud pro Prahu 4 dědictví po Milerovi uzavřel.

Dohoda se týká pěti členů rodiny: Milerovy manželky Emílie, tří jeho dětí Barbory, Kateřiny a Michaely a vnučky Karolíny. Šestou dědičkou je pak správkyně jeho dědictví Milena Fischerová.

Detaily dědictví až dosud nebyly známy. Dědicové se však k němu zatím nechtějí oficiálně vyjadřovat. Jejich advokáti jen pro Seznam Zprávy uvedli, že připravují nejspíše na přelomu dubna a května společné vyjádření.

Usnesení, které schválil soud, přitom mimo jiné uvádí, že 84letá vdova a tři Milerovy děti získají podíly z majetkových práv po zemřelém autorovi. Jejich hodnotu nelze podle autorského zákoníku ocenit.

Bývalá manželka má, jak se píše v tomto dokumentu, nárok na dvacet procent. Stejně jako dcera Kateřina a Milerův syn Michael Holub. Poslední dceři Barboře pak má připadnout čtyřicet procent.

Všichni čtyři zároveň získají také 192 obrazů, které Zdeněk Miler nakreslil. Jeden se například jmenuje Krtek a rybka, další Domeček s dvěma myškami nebo Cvrček v okapové rouře.

Notář Ondřej Klička v tomto usnesení uvedl, že hodnota těchto děl byla v době úmrtí autora ve výši 30 milionů korun. Stali se již také vlastníky rekreakční chaty a pozemku o rozloze 472 metrů čtverečních na Příbramsku. Emílie Milerová a její tři děti získají podle dohody přístup k deseti bankovním účtům.

Nadto vdova po autorovi Krtečka má nárok rovněž na 13,9 milionu kusů bezkuponových dluhopisů HZL Zero, 750 kusů certifikátů HVB Exppress, podílové listy Pioneer, auto značky Audi A3 nebo sošku labutě ze Swarovskiho skla, která je v depozitu Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši. Právě tady Zdeněk Miler zemřel.

Dědicové se zároveň dohodli, že ukončí mezi sebou veškeré soudní spory. A zároveň nezahájí v budoucnu nové soudní spory nebo správní řízení s Milerovou vnučkou Karolínou týkající se autorských majetkových práv, které využívala ve svých firmách. Soudy přitom řekly, že k tomu neměla oprávnění.

„Nebudou tak uplatňovat jakékoliv nároky vzniklé do dne uzavření této dohody,“ uvedl v dokumentu zmíněný notář Klička.

Milerova vnučka Karolína Milerová je zakladatelkou firmy Little Mole. A právě ta poskytovala práva na postavičky z kreslené pohádky o Krtkovi. Webové stránky této společnosti nejsou v současné době funkční. Milerová na dotaz Seznam Zpráv, zda to nějak souvisí ze zmíněnou dohodou, neodpověděla.

Dokument přitom uvádí, že dědicové nebudou osobně ani přes firmy, které vlastní, v souvislosti s autorskými majetkovými právy po Zdeňku Milerovi vyvíjet jakoukoliv další činnost.

Dohodli se rovněž, že po jedné z dcer a vnučce nebudou chtít zpět peníze, které získaly za to, že využívaly majetková práva po autorovi Krtka.

„Zbylí dědicové se vzdávají vůči dceři Kateřině Milerové a vnučce Karolíně Kordové Milerové, respektive společnostem, v nichž mají obě pozůstalé majetkový podíl či podíl na hlasovacích právech, jakýchkoliv práv a promíjí jim dluh z titulu bezdůvodného obohacení vzniklého užitím autorských majetkových práv a původních autorských děl pana Zdeňka Milera,“ píše se dále v usnesení.

Karolína Milerová má přitom ještě jednu společnost. Ta se jmenuje Little Mole Cartoon a v roce 2016 představila novou kreslenou pohádku Krtek a Panda. V této firmě je mimochodem druhým společníkem prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Dokument pak také uvádí, že správkyně dědictví Milena Fischerová získala svůj dědický podíl v penězích. V usnesení je napsáno, že po autorovi Krtka zůstaly také některé pohledávky. Na nich se mají dědicové podílet rovným dílem.

Reklama

Související témata:

Doporučované