Hlavní obsah

Neznámý advokát dostal loni od Prahy práci za 30 milionů

Advokát popisuje svou práci pro Prahu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V průměru to vychází tak, že kancelář advokáta Jana Olejníčka dostala loni od Prahy k vyřízení sedm případů denně.

Článek

Mezi desítkami advokátů, kteří loni pracovali pro pražský magistrát, jeden výrazně vyčníval.

Kancelář advokáta Jana Olejníčka dostávala nejen největší objem práce, magistrát jí rovněž vyplatil i celkově nejvyšší částku. Šlo o zhruba 30 milionů korun.

To je téměř čtvrtina z částky 130 milionů, kterou Praha loni vyplatila za právní služby dohromady.

„Vám to připadá jako číslo, ale je to obrovské množství práce s obrovským týmem lidí. Odpracuje se na tom strašně hodin měsíčně,“ řekl Seznamu advokát Olejníček.

Svůj tým, který případy pražského magistrátu řeší, spočítal na deset až dvanáct lidí. A z údajů magistrátu plyne, že skutečně měli loni dost práce. Praha jim každý pracovní den předala v průměru sedm případů – šlo zejména o vymáhání dluhů.

Celkově jich bylo pro Olejníčkovu kancelář více než 1700.

Jan Olejníček v rozhovoru pro Seznam uvedl, že objem práce od magistrátu začal strmě stoupat poté, co se začaly řešit dluhy po nájemnících v Holešovické tržnici.

Rozhovor s primátorem Prahy. Video: Seznam Zprávy

Asistent poslanců

Olejníčkova kancelář má s Prahou podle registru několik kontraktů. Hlavní porci případů však dostává podle smlouvy z roku 2015, kdy v Praze vládlo ANO, ČSSD a Trojkoalice.

S hnutím ANO premiéra Andreje Babiše i sociální demokracií přitom Olejníčka pojí poměrně úzké vztahy.

„Dělal jsem asistenta a poradce panu poslanci Stupčukovi a panu Kubíčkovi,“ uvedl Olejníček. Roman Kubíček je v současné době poslancem za hnutí ANO.

Štěpán Stupčuk byl pak poslancem sociální demokracie v minulém volebním období. „Já jsem soukromá osoba, nevím, proč bych vám měl cokoliv sdělovat,“ odmítl Stupčuk odpovídat na dotazy týkající se spolupráce s pražským advokátem.

Olejníček však řekl, že Stupčukovi i Kubíčkovi připravoval právní servis k zákonu o veřejných zakázkách.

Jan Olejníček na svém webu tvrdí, že byl také asistentem senátora. Seznamu řekl, že spolupracoval s dnes již bývalou senátorkou ČSSD Miladou Emmerovou, ta ovšem tvrdí, že s ním nemá dobré zkušenosti. „Já jsem po něm chtěla něco soukromě, ale ztratil mi papíry, od té doby jsme se prostě nestýkali,“ řekla Emmerová k několik let staré zkušenosti. A zároveň odmítla, že by byl Olejníček jejím asistentem.

Sponzorský dar pro ČSSD

Před několika roky se pak Jan Olejníček podílel také na kampani ČSSD.

„Pomáhal nám na Praze 6 s kampaní, byl na stáncích, ale to už je pět let,“ potvrdil šéf pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

V aktuální výroční zprávě ČSSD za rok 2018 je také uvedeno, že Olejníček daroval sociální demokracii částku 100 tisíc korun. Peníze však po několika měsících dostal zpět. „Rozhodl jsem, že s nimi nechci být spojován a rozmyslel jsem se, že to budu požadovat zpátky,“ říká teď advokát Olejníček.

Stejný dar – 100 tisíc korun – však daroval v roce 2017 také hnutí ANO. Tyto peníze vrátit nechtěl.

Praha chce zaplatit za advokáty méně

Informace, co Olejníček pro Prahu loni dělal, vyplynuly z analýzy, kterou si nechala zpracovat radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Ta nyní chce objem právních služeb, které magistrátu advokáti fakturují, snížit.

„Těch 130 milionů, co platí Praha, je hodně. Chceme to snížit asi o třicet procent,“ prohlásila Kordová Marvanová. Podle ní například malé pohledávky v řádu desítek nebo stovek korun by si měl magistrát řešit vlastními silami.

A případem Jana Olejníčka se bude zabývat také Česká advokátní komora. Nenahlásil jí totiž, že založil kancelář s několika dalšími advokáty. Což by měl podle zákona udělat.

„Advokáty budeme kontaktovat, aby nám celou situaci objasnili,“ uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Reklama

Doporučované