Hlavní obsah

Neznámý dokument z roku 1986: Kajínek donášel na spoluvězně

Kajínek podle archivů spolupracoval za totality s bezpečnostními složkami.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Do cely mu byl záměrně přidělen vyšetřovaný příslušník SNB, na kterého chtěly bezpečnostní složky získat usvědčující informace.

Článek

Jiří Kajínek odsouzený za dvojnásobnou vraždu, ale propuštěný letos v květnu na základě prezidentské milosti, spolupracoval před rokem 1989 s komunistickými bezpečnostními složkami.

Seznam získal dokument z ledna 1986, v němž se popisuje konkrétní případ, kdy byl Kajínek nasazen ke spolupráci.

Kajínek tehdy seděl ve vazbě a podle dokumentu mu byl do cely záměrně přidělen příslušník SNB, na kterého chtěly bezpečnostní složky získat usvědčující informace.

V dokumentu zasílaném náčelníkem útvaru Sboru nápravné výchovy do věznice Minkovice, kam byl Kajínek umístěn do výkonu trestu, se mimo jiné píše:

„Po dobu výkonu vazby byl vytipován jako možný kandidát ke spolupráci ve výkonu vazby a později i ve výkonu trestu. Byl použit k agenturnímu rozpracování bývalého příslušníka Krajské správy Sboru národní bezpečnosti Brno, kterého vyšetřoval plk. Šíma z Inspekce Federálního ministerstva vnitra. Během vyšetřování jmenovaný odsouzený přistoupil na návrh pracovníků Inspekce FMV a k celému pobytu na cele s obviněným byl protokolárně vyslechnut a souhlasil i s tím, že v případě potřeby bude obeslán jako svědek k soudnímu líčení."

Jde o dokument, který byl až do roku 2007 přísně tajný, pak byl stupeň jeho utajení zrušen.

Video: Den, kdy Kajínka propustili z vězení

Rozhovor s Jiřím Kajínkem bezprostředně po propuštěníVideo: Hanuš Hanslík

Se zjištěním, že Jiří Kajínek před rokem 1989 spolupracoval s bezpečnostními složkami, přišli badatelé, kteří zkoumají odtajněné archivy.

„Jiří Kajínek je evidován na evidenční kartě odboru vnitřní ochrany věznic, což byla agentura uvnitř věznice nasazovaná na spoluvězně. Podle spisu, který se zachoval, tato spolupráce trvala již od roku 1985. On byl nejdřív důvěrník a potom byl agent. Jiří Kajínek spolupracoval i s Federálním ministerstvem vnitra," řekl Seznamu badatel Radek Schovánek z Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

Sám Jiří Kajínek spolupráci s totalitními bezpečnostními složkami ve vyjádření pro Seznam popírá.

„Já o tom vůbec nic nevím. Mě na to upozornili přátelé. Podle mě je to jenom pomsta Vězeňské služby za to, že jsem si dovolil proti ní něco říct a ještě něco řeknu. A řeknu to, jak to ve vězení funguje. Už mi vyhrožují právními kroky a bůhví co, že mě budou žalovat za to, že říkám pravdu o vězeňství. Já tohleto vnímám jako takovou kampaň, to je ubožárna," řekl Jiří Kajínek.

Badatelé měli informace o Kajínkově spolupráci s bezpečnostními složkami před rokem 1989 už několik let. Nechtěli je ale zveřejnit, když byl Kajínek za mřížemi, protože by mu to zřejmě před spoluvězni značně přitížilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované