Hlavní obsah

Dva útočníci stříleli v hotelu na Filipínách. K útoku se přihlásil Islámský stát

V hotelu v Manile se stříleloVideo: Ruptly

 

Reklama

Střelci útočili v hotelu ve filipínském hlavním městě Manila. Zatím není známé, kolik lidí utrpělo zranění.

Článek

Přinejmenším několik zraněných si dnes vyžádal incident v turisty oblíbeném hotelovém komplexu Resorts World Manila ve filipínské metropoli. Svědci podle agentury Reuters slyšeli střelbu a výbuchy. Policie okolí uzavřela a podle armádního mluvčího má situaci pod kontrolou.

Podle agentury AFP se k útoku v Manile přihlásila teroristická organizace Islámský stát. České Ministerstvo zahraničí ČTK uvedlo, že v tuto chvíli nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

V komplexu, ve kterém jsou kromě několika hotelů také zábavní a nákupní střediska, kasino, kina a restaurace, podle agentury DPA kolem půlnoci místního času (18:00 SELČ) začalo střílet několik lidí. Podle filipínského listu Inquirer do hotelu vtrhli maskovaní muži v černém, jeden z nich zapálil stoly v kasinu. Podle zpravodajského kanálu ANC byli útočníci dva.

„Slyšel jsem hodně výstřelů," uvedl Julio Silva. Na místě jsou podle dalších svědků zranění, informace o případných mrtvých zatím žádné nejsou. Mluvčí filipínské armády uvedl, že policie má situaci pod kontrolou, vojsko prý vývoj pečlivě sleduje. Stanice CNN uvedla, že byli z komplexu evakuováni hosté i zaměstnanci.

Z areálu, který stojí nedaleko vytíženého mezinárodního letiště, vychází hustý kouř. Místní hasiči podle agentury Reuters potvrdili, že hoří ve druhém patře budovy.

„Žádáme o modlitby v těžkých dobách, které prožíváme," napsal na Twitteru komplex Resorts World.

Podle agentury AFP, která se odvolává na americkou organizaci SITE, jež monitoruje činnost islamistů, se k útoku přihlásila organizace Islámský stát. Provedli ho prý „osamělí vlci", kteří organizaci slíbili loajalitu.

Video: Stovka mrtvých a stanné právo, Islámský stát se rozpíná na Filipínách.

Video: Josef Mačí

Podle filipínského policejního šéfa Ronalda dela Rosy mohlo jít v manilském hotelovém komplexu o ozbrojené přepadením. Údajně neexistují důkazy, že by čin souvisel s terorismem. Islámský stát se podle něj k činu přihlásil zřejmě v rámci své propagandy.

Policisté mají podle dela Rosy situaci v komplexu již pod kontrolou. Jeden muž, který do kasina v komplexu pronikl s puškou a zapálil hrací stoly, je ale stále na útěku.

Podle dela Rosy v hotelu nejsou žádní rukojmí a neexistují ani žádné potvrzené informace, že by někdo utrpěl střelné zranění.

„V tuto chvíli nepředpokládáme přítomnost Čechů v daném hotelovém komplexu," sdělila ČTK mluvčí českého Ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že situace stále není zcela přehledná a ministerstvo je proto v kontaktu s českou ambasádou v Manile. V dobrovolné databázi turistů DROZD registruje ministerstvo 36 Čechů, kteří pobývají na Filipínách, uvedla Valentová.

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl na Twitteru, že je prezident o situaci na Filipínách informován. Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo své občany, aby se oblasti kolem komplexu vyhnuli.

Filipínská armáda od začátku minulého týdne bojuje ve městě Marawi na ostrově Mindanao na jihu země s islamisty spřízněnými s organizací Islámský stát (IS). Na jihu převážně katolických Filipín bojují muslimští separatisté o autonomii od 60. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Doporučované