Hlavní obsah

Nízké teploty a překotné rozvolnění. Kombinace, které se odborníci bojí

Foto: Skupina Hospodská, Seznam Zprávy

Od pondělí se otevřou i vnitřní prostory restaurací, bazény, či sauny.

Reklama

aktualizováno •

Podle odborníků vláda sáhla k dalšímu epidemickému rozvolnění příliš brzy. Zdůrazňují především rizika nových variant a mutací koronaviru. Vliv na chování lidí má i chladné počasí. Nutí je shlukovat se uvnitř.

Článek

I přes optimistická čísla přichází další rozvolnění příliš brzy, shodují se experti, které Seznam Zprávy oslovily kvůli čerstvému vládnímu plánu na rozvolnění. Odborníci varují před přílišným otevíráním Česka mimo jiné kvůli indické mutaci, která se znovu šíří třeba ve Velké Británii.

Přední český virolog a vakcinolog Libor Grubhoffer upozornil i na skutečnost, že Česko zažívá teplotně podprůměrné léto, které právě neláká k vysedávání na zahrádkách. I to může lidi ve větší míře „nahnat“ do vnitřních prostor restaurací. I příští týden mají teploty atakovat jen hranici dvaceti stupňů a nebude chybět ani déšť.

Už v pondělí se s kapacitními omezeními otevřou vnitřní prostory restaurací, bazény nebo sauny. Staronový ministr Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že je třeba respektovat pandemický zákon a rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten už některá předešlá vládní nařízení zrušil.

Změny platné od pondělí nepovažuje za šťastné hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. „Rozvolnění už snad v tuto chvíli epidemickou situaci významně nezmění, ale stejně to není dobré. Mělo by se rozvolňovat podle dohodnutých balíčků,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Vojtěch přitom avizoval, že chce další kroky s odbornou skupinou konzultovat.

Rozvolnění ostře kritizoval virolog a vakcinolog Libor Grubhoffer. „Je to velké riziko a je to zbytečně zrychlené rozhodnutí. Považuji to za velmi nezodpovědné. V poslední době můžeme mít radost a přiměřený optimismus, že ten mezidenní nárůst pozitivně testovaných výrazně poklesl. Stupeň proočkovanosti druhými dávkami ale není tak markantní,“ upozornil.

Zmínil také hrozbu indické mutace. „Nebereme ji dost vážně. Když si všímáme toho, co se děje ve Velké Británii, kde se začala šířit. Před časem jsme neuhlídali tu britskou, tak hlavně abychom to nyní zvládli u té indické. Rozhodně nevynechá ani naše území,“ zdůraznil Grubhoffer.

Situace je jiná než před rokem

Na rizika upozorňuje také imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Zároveň říká, že na nové změny nemá silný názor, protože tu nyní máme jinou epidemickou situaci než před rokem.

„Samozřejmě, že jakékoliv rozvolňování automaticky vede ke zhoršení epidemické situace. Ale jaký parametr je důležitý? Celkový počet případů sám o sobě nemusí být nic katastrofálního. Tím, že je populace hodně proočkovaná, anebo i takzvaně promořená, tak se tato nemoc skutečně dostává na úroveň sezonní chřipky. Protože smrtnost zásluhou očkování a protilátek po prodělání nemoci dramaticky klesá, to je jasně vidět,“ řekl.

I on však varuje před novými variantami. „Jediné nebezpečí je, kdyby se objevila nějaká ta hrozná varianta, tak by se s ní špatně bojovalo, kdyby počet infekcí v populaci byl vysoký,“ dodal Hořejší.

Epidemiolog Jiří Beran neočekává nárůst nových případů, a to hlavně proto, že končí roční období respiračních onemocnění. Stát by podle něj měl ale hlídat případné nebezpečné mutace.

„První věcí, kterou musí začít, je pečlivě monitorovat a zveřejňovat týdenní přírůstky onemocnění u lidí, kteří covid prodělali, a u lidí, kteří byli očkováni proti covidu. Tyto dvě skupiny je potřeba sledovat, protože pokud se vám během jednoho týdne začnou zvyšovat počty onemocnění v těchto skupinách, tak to znamená, že je tady klinicky závažná nová mutace. A pokud se tento zvýšený výskyt objeví, tak potom můžete vzorky těchto lidí z dané oblasti nechat sekvenovat. Nemá smysl v tuto chvíli brát deset tisíc vzorků z České republiky a sekvenovat je, ale má smysl sledovat lidi, kteří covid prodělali nebo byli očkováni a znovu onemocněli,“ vysvětlil Beran.

Změny „z donucení"

Vojtěch překotné změny odůvodnil právním rámcem. Vláda je k nim prý donucená soudem. „Shodli jsme se, že musíme výrazně rozvolnit opatření. Důvod není jen epidemický, ale i právní,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po pátečním narychlo svolaném jednání vlády.

„Souvisí to s pandemickým zákonem. Zákon je třeba respektovat, ale myslím, že by bylo dobré pracovat na jeho změně,“ reagoval Smejkal.

Grubhoffer připomněl i chaos kvůli výměnám ministrů. Vojtěchův předchůdce Petr Arenberger před pár týdny avizoval, že má protiepidemická prevence přednost před opatřeními soudu. „Zákony musíme ctít, to v každém případě, ale pokud prožíváme pandemii a máme ji racionálním a bezpečným způsobem řídit, tak má vláda, Sněmovna a další autority zajistit bezpečné prostředí a průchod touto kritickou situací,“ dodal vědec.

Reklama

Doporučované