Hlavní obsah

Nezodpovědnost, švejkování a selhání ČOV, píší o covidu mezi olympioniky čtenáři

Foto: angellodeco, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o aféře nakaženého neočkovaného lékaře v české olympijské výpravě.

Reklama

Covidová aféra lékaře Vlastimila Voráčka z české olympijské výpravy významně rezonuje mezi čtenáři Seznam Zpráv. Jaké mají na události odehrávající se v Tokiu názory a kdo podle nich nese za český průšvih zodpovědnost?

Článek

Redakce vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u série článků o šíření nákazy v české olympijské výpravě a také z reakcí čtenářů na sociálních sítích Seznam Zpráv.

Miroslav Šilhavý: Nikdo se nemusí očkovat povinně. Sportovci jedou na olympiádu za své výkony, tam jiný výběr nemůže být. Tudíž jedou očkovaní i neočkovaní. Bafuňáři či lékař jsou ale obyčejná stafáž vykonávající práci. Tam lze požadovat, aby očkovaní byli. Jinak může jet někdo jiný. Ty nahradit lze a mělo to tak být. Pan doktor si bude vesele léčit po zbytek života, ale některým sportovcům utíká jediná či poslední šance na olympiádu v životě.

Eliška Novotná: Je to hrozná škoda. Podceněním opatření stejně jako potřeby očkování Českou republiku celkem poškodili. Ale hlavně tím sportovci ublížili sobě, protože přišli o možnost zúčastnit se a vyhrát. Tak když už se stalo, ať mají aspoň lehký průběh.

Adam Vašina: Neskutečné selhání hlavně ze strany ČOV. Sportovci se nominovali, jejich účast je nezpochybnitelná, ale u ostatních cestujících měli být připuštěni k cestě jen ti, kteří udělali maximum pro minimalizaci všech rizik. A tím nemyslím kloktání ústní vody.

Martin Brixi: Česká olympijská výprava celému světu opět názorně plasticky předvedla, jak vypadá situace v zemi, kde jsou názory odborníků upozaděny hoaxy zhrzených komediantů, fanatických pseudolékařů a politiků, kteří jsou jednou nohou v blázinci…

Tomáš Boguský: Nic není 100%. Ani očkování, dokonce ani PCR test. Je to jen o snižování šance covid přenášet. A v tom očkování i PCR testy pomohou. Dlouhodobě je ale jen jedna cesta, jak se s nemocí definitivně vypořádat a tou je (ostatně jako u dalších nemocí jako TBC či neštovice) očkování.

Jana Nováková: Mě osobně by zajímalo, proč pan doktor Voráček nebyl očkovaný? Jednou jede na olympijské hry, kde je úplně jiný režim, sportovci jsou úzkostlivě testováni denně, a on vyrazí bez očkování nakažený s nimi v letadle. Víceméně záleží na tom, aby byli všichni zdraví, a teď začínají padat jako mouchy. Nechci vůbec předjímat, o kolik medailí přijdeme, ale tohle je hlavně nefér vůči sportovcům, myslím, že pan doktor svědomí čisté nebude mít.

Vlastimil Černý: České švejkování v praxi. Nám přece nebude někdo něco radit, nakazovat nebo přikazovat. Takže očkovat se nenecháme, opatření dodržovat nebudeme. Takže to vypadá, že na olympiádě budeme opět „best in covid“ a možná že dostaneme zlatou medaili za nejvíce nakažených účastníků výpravy.

Dáša Blahutová - Bílá: Přijde mi to jako velká hloupost chtít se účastnit olympiády bez očkování. Očkováni je to nejmenší, co lze udělat, aby to vyšlo. Škoda přípravy, tréninků. Proč tam letěl neočkovaný doktor, vždyť tam nemusel, mohl ho nahradit někdo jiný.

Marie Pelikánová: Pan doktor dal jasné vysvětlení, proč se nenechal očkovat – počká si 10 let, až skončí lhůta, po kterou je vakcína podle nějakých předpisů de facto v testovacím režimu. Skvělá logika od lékaře. Kdyby se takhle testovaly všechny léky, pak by se na řádnou léčbu libovolné nemoci čekalo těchto 10 let. Např. bleskové zavedení penicilinu po jeho objevu zachránilo miliony lidí. Takže panu doktorovi blahopřeji k jeho přístupu – kdyby se takhle zachovali všichni, hned by bylo na světě o několik set milionů méně lidí.

Petr Pokorný: Ta opatření, jako například to, že měli být všichni, co se chtěli zúčastnit výpravy, povinně očkováni, se měla udělat před odletem. Asi tak: Chceš jet na olympiádu? Musíš se nechat očkovat, jinak nikam nepojedeš. A to se mělo týkat nejen sportovců, ale i celého doprovodu, tedy trenérů, masérů, doktorů a ostatních, co k doprovodu patří. Na co si teď teda stěžují?

Josef Hoblík: Splnil pan doktor všechny podmínky? Splnil. Je očkování povinné? Není. Má někdo jistotu, že pan doktor nakazil někoho jiného? Nemá. Co se tady řeší? Je to pro někoho maximálně „sprostý podezřelý“.

Barta Smutný: Tradiční český přístup opět nese své ovoce. Covid je rýmička, na vše kašlem, používáme přece mozek. Sportovce i chápu, ti jsou myšlenkami jinde. Ale doktor a spol., to je tragédie.

Benu Macourek: Víte, kdybych se celá léta připravoval na OH, roky trénoval, nikdo by mne nedonutil sundat respirátor a v letadle, které letí cca 11 hodin, a nejen v letadle, ale všude jinde bych si od ostatních držel hezky odstup. Zvlášť když vím, že covidu-19 se všichni bojí. Nikdo mne nepřesvědčí, že na palubě všichni dodržovali protiepidemická opatření.

Václav Bárta: Tady to mezi odpůrci očkování vypadá jak před 190 lety. Tehdy vypukla na východním Slovensku epidemie cholery. Vláda se s ní snažila bojovat dezinfekcí studní, ale mezi lidmi se rozšířil názor, že panstvo chce lid otrávit a pobrat mu majetek. Do cholerového povstání se zapojilo 40 000 lidí, kteří přepadali lékaře a kněze; šířily se zprávy, že jed se přidává i do hostií. Celkem toho roku v Uhrách umřelo na choleru 230 000 lidí. Je to smutné, ale dnes snad naštěstí můžeme nad podobným tmářstvím snad jenom kroutit hlavou…

Milana Svobodová: To, co se stalo, je dost nepochopitelný šlendrián Českého olympijského výboru a také toho, kdo zodpovídal za to, co se děje na palubě letadla. Moje otázka je, kdo to zaplatí? Myslím, že by to mělo být padni komu padni. Ale asi jsem naivní. Opět to zaplatíme my daňoví poplatníci.

Jaromír Kříž: Předpokládám, že všichni cestující byli buď očkovaní, nebo měli testy. A stejně se asi vzájemně nakazili a je z toho aféra. Může mi někdo říct, jak jsou nařízená opatření tedy ve skutečnosti účinná? Kdyby to bylo někde v nočním klubu, tak řeknou, že nikdo nic nedodržoval. V tomto případě to asi nepůjde. Pouze si někteří budou mýt ruce a to bude vše. A rozhodně neodsuzuji kteréhokoli člena výpravy, pokud nepodváděl.

Zdeněk Vémola: Krásně se nám na malém vzorku ukázalo, jak náš národ je nezodpovědný a jak přistupuje k vakcinaci. Sportovci roky trénovali, aby mohli reprezentovat naši zemi. Bohužel přístup lékaře k otázce covidu vše zničil.

Karel Štefl: Těžko říct, od koho to chytili. V každém případě ten doktor byl první pozitivní. Myslím si, že tomu hodně přispělo to, že se v letadle vykašlali na pravidla, a tak virus dostal šanci. Je tu hodně lidí, kteří říkají: k čemu se očkovat, když to stejně chytnu. Chytnete, ale nic vám nebude, maximálně budete mít rýmu. Pravidla v Tokiu jsou nastavená přísně. Já bych se na testy vykašlal. Stejně tam jsou sportovci jako v koncentráku a nikdo se k nim nedostane. Mohli se otestovat po olympiádě. Ale to, že očkovaný je testovaný pozitivně, není argument proti očkování.

Jiří Honsa: Očkování nebo neočkování je (zatím) každého věc, doktora nevyjímaje. Spíš mě zaráží neprofesionalita ČOV – místo aby udělali maximum pro úspěšnou účast sportovců, upřednostnili slepou loajalitu ke „starým známým“ kapacitám. Jenže nové podmínky vyžadují nové přístupy.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Aleš Chocholoušek: Názorná ukázka, kam vede neočkování a nedodržování pravidel. Čekal bych od olympijské reprezentace větší odpovědnost než to, co předvedli.

Petr Golda: Očkovaní i neočkovaní spoluobčané, je to velmi jednoduché – očkování je dobrovolné, Japonci očkování nevyžadují (asi ani nemohou, pokud je dobrovolné), PCR testy prošel, takže je zcela zbytečná a irelevantní debata o tom, kdo ho tam pustil. On splnil vše, co se po něm vyžadovalo. Takže ať ho tam pustil kdokoliv, chybu neudělal. A to, že on nakazil ty ostatní, také nelze zjistit, protože to mohlo být i obráceně, anebo je zdroj někde úplně jinde.

Reklama

Doporučované