Hlavní obsah

Nezvládli jsme to, přiznává Arriva nevydařený start vlaků. Může na to doplatit

Omluva cestujícím nebude Drážnímu úřadu stačit. Arriva musí urychleně nedostatky napravit.

Reklama

Drážní úřad, který se kvůli problémům zajímá o společnost Arriva, varuje, že pokud soukromý železniční dopravce neodstraní vážné nedostatky, může na české železnici úplně skončit.

Článek

Vlaky, které nevyjedou některé kopce, nebo rychlík, jenž projel návěstidlo „stůj“, a protijedoucí vlak tak museli výpravčí zastavit. To jsou jen některé problémy, které v posledních dnech má na kontě soukromý železniční dopravce, společnost Arriva.

Firma se cestujícím za způsobené komplikace nyní omlouvá. Drážní úřad ovšem upozorňuje, že firma může také na nedostatky doplatit.

„Vážení cestující, v polovině prosince jsme vstoupili na železniční trh a zavázali jsme se provozovat několik rychlíkových linek a další linky osobních vlaků na Zlínsku a Liberecku. Během dvou týdnů se na nás snesla vlna kritiky od cestujících i novinářů za řadu pochybení a nedostatečnou přípravu rozjezdu našich vlaků,” uvádí v omluvném dopise ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka.

Plně prý uznává, že je taková kritika oprávněná. „Cestující, který čeká na vlak, potřebuje, aby přijel včas, na palubě byl příjemný a dobře proškolený personál a ve vlaku fungovalo vše, co má, aby byla cesta příjemná. Start našich vlakových linek jsme nezvládli na sto procent a všem, kteří to při své cestě pocítili, bychom se rádi omluvili,” dodal s tím, že jeho tým pracuje na tom, aby dali vše co nejrychleji do pořádku.

Arriva odmítá jazykovou bariéru

Tím naráží na nedostatky související s technickými závadami, špatným předáváním informací cestujícím, prodejem jízdenek i nedostatečným obsazením dispečinku.

Prostřednictvím mluvčího Martina Faráře ale odmítá, že by některé potíže zavinila jazyková bariéra mezi strojvedoucími. Vedení společnosti podle něj samo testovalo jazykové schopnosti personálu ve vlacích a žádné potíže neshledalo. „Nevíme, kde se tato informace vzala,“ řekl Seznamu.

„Náš technický tým pracuje nepřetržitě, ale přesto se může i v dalších týdnech stát, že se některý z vlaků porouchá. Děláme ale všechno pro to, aby se to stávalo méně a méně často,” uvedl dále v dopise Nálevka.

Podle Drážního úřadu ale omluva nestačí. Požaduje okamžitou nápravu vad, zejména těch, které narušují bezpečnost na železnici. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvčí úřadu Martin Novák uvedl, že může dojít i na správní řízení.

Pokuta či zákaz na železnici

„Pokud by opravdu toto správní řízení nastalo a shledali jsme ho oprávněným, tak by společnost Arriva přestala provozovat veškeré vlaky v České republice,“ uvedl mluvčí s tím, že by totiž dopravce v krajním případě mohl přijít o bezpečnostní osvědčení. To je ale ten nejčernější scénář. Řízení by podle něj mohlo případně skončit „jen” pokutou.

O problémy na české železnici se už zajímá i Ministerstvo dopravy. „Budu důrazně požadovat nápravu zjištěných nedostatků, aby byl zajištěn maximální komfort a bezpečí pro cestující,“ napsal na svém twitterovém účtu šéf resortu Vladimír Kremlík (za ANO) s tím, že požaduje nápravu chyb.

Problémy, které začaly po nedávném startu soukromých dopravců na některých dotovaných železničních linkách, se ale netýkají jen společnosti Arriva. Na trať nemohly podle úřadu vyjet také některé vlaky společnosti Leo Express Tenders. Také od ní žádá Drážní úřad vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Doporučované