Hlavní obsah

„Znásilnil nás lékař. Ale i systém, včetně FBI.“ Hvězdné gymnastky promluvily

Foto: Profimedia.cz

Americké gymnastky, které před Kongresem promluvily o Nassarově zneužívání.

Reklama

Americké gymnastky, které již před několika lety promluvily o zneužívání ze strany tehdy prominentního lékaře, stanuly před Kongresem. Podaly svá svědectví o tom, jak nejen FBI jejich případ zametla pod koberec.

Článek

Případ Larryho Nassara, který působil jako týmový lékař ženského olympijského gymnastického týmu USA, otřásl nejen gymnastickým světem. Ze zneužívání ho obvinilo přes 250 žen a v roce 2018 byl kvůli svým činům odsouzen až ke 300 letům za mřížemi. Mezi ženami, které proti Nassarovi promluvily, byla i jedna z nejlepších gymnastek historie Simone Bilesová.

Právě Bilesová se spolu s dalšími gymnastkami, McKaylou Maroneyovou, Aly Raismanovou a Maggie Nicholsovou, ve středu postavila před výbor amerického Kongresu, aby svědčila o tom, jak FBI přistoupila k vyšetřování Nassarova případu poté, co na adresu lékaře obdržela první obvinění již v červenci roku 2015.

Podle červencové zprávy generálního inspektora ministerstva spravedlnosti totiž úředníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) porušili několik agenturních protokolů sepsáním nepravdivých prohlášení a špatnou dokumentací stížností. Tento přístup pak vedl ke zpoždění v řádu měsíců, informuje americký web CNN.

„Také jsem to sexuální zneužívání zažila. A bez pochyb věřím, že okolnosti, které k mému zneužívání vedly a umožnily mu pokračovat, jsou přímým výsledkem skutečnosti, že organizace vytvořené Kongresem pro dohled na mou ochranu jakožto sportovce - USA Gymnastics (USAG) a olympijský a paralympijský výbor USA - nezvládly svoji práci,“ pronesla během slyšení Bilesová, která před výbor předstoupila jako první.

„Aby bylo jasno, viním Larryho Nassara a také viním celý systém, který mu zneužívání umožňoval. USAG a olympijský a paralympijský výbor věděly, že jsem byla zneužívána jejich oficiálním týmovým lékařem velmi dlouho,“ pokračovala mladá gymnastka v emotivní výpovědi s tím, že nechce, aby si kterýkoliv sportovec musel projít podobnou zkušeností.

Aby bylo jasno, viním Larryho Nassara a také viním celý systém, který mu zneužívání umožňoval.
Simone Bilesová

Další z Nassarových obětí, McKayla Maroneyová, pak informovala o tom, že FBI sdělila celý svůj příběh o zneužívání. Státní orgán ale nejen, že nepodal hlášení o celé záležitosti, později měl dokonce zcela překroutit její přiznání. „Když o 17 měsíců později nakonec zpracovávali moji zprávu, přišli se zcela falešnými tvrzeními o tom, co jsem vlastně řekla,“ vzpomínala Maroneyová.

Gymnastka také poznamenala, že poté, co si přečetla zprávu generálního inspektora, byla „šokována a hluboce zklamána z příběhu, který se rozhodli vymyslet“. Podle Maroneyové se FBI rozhodla lhát a chránit Nassara místo ní a dalších obětí. Během své výpovědi vyzvala také k obvinění agentů, kteří podle ní nezvládli svou práci. Po federálním stíhání těch, kteří do „zfušovaného vyšetřování“ FBI byli zapojeni, navíc později volaly i zbylé gymnastky.

Jako třetí se slova chopila Maggie Nicholsová, která stejně jako ostatní sdělila, že FBI se ji po nahlášení zneužití nepokusila okamžitě kontaktovat. Úřad se měl ozvat až po více než roce. Americké gymnastické federaci Nassarovy nevhodné dotyky a zprávy nahlásila už v roce 2015. Nedělo se podle ní velmi dlouho v podstatě nic a je podle ní proto velkou otázkou, jak mohlo tolik dívek a žen být Nassarem zneužito i poté, co ona promluvila.

„Poté, co jsem své zneužití nahlásila USA Gymnastics, řekl mně a mé rodině její bývalý prezident, Steve Penny, abychom mlčeli a neříkali nic, co by mohlo poškodit vyšetřování FBI. Nyní ale víme, že k žádnému skutečnému vyšetřování ze strany FBI nedošlo,“ pronesla Nicholsová. „Zůstává tu tak důležitá otázka, možná ta nejdůležitější: Proč?“

Poslední úvodní řeč připadla na Aly Raismanovou. „​​Pamatuji si, jak jsem tam seděla s agentem FBI a on se mě snažil přesvědčit, že to není zas až tak zlé. Trvalo mi roky terapie, než jsem si uvědomila, že mé zneužití bylo špatné a že na tom záleží,“ sdělila zákonodárcům ve výboru. Stejně jako kolegyně vznesla požadavek, aby proběhlo vyšetřování toho, proč gymnastická federace a olympijský výbor ignorovaly jejich svědectví.

„Osobně si nemyslím, že by si lidé uvědomovali, že prožití tohohle druhu zneužívání není něco, čím člověk trpí jen v daném okamžiku. Je to s ním někdy i celý život. Například to, být tady dnes, mě stojí všechny síly. (…) Pro každého přeživšího je to jiné,“ podělila se o své trauma sedmadvacetiletá gymnastka.

Následně dostali prostor i ředitel FBI Chris Wray a generální inspektor amerického ministerstva spravedlnosti Michael Horowitz. Na oba mířilo hned několik otázek ze strany výboru, Wrayovým směrem pak ty obzvláště palčivé.

„Chci, aby to bylo naprosto jasné. Popsané činy a nečinnost zaměstnanců FBI jsou naprosto nepřijatelné. Tito jedinci zradili svou základní povinnost chránit lidi. Neochránili mladé ženy a dívky před zneužíváním,“ reagoval Wray na předešlá prohlášení. Zavázal se také k tomu, že se podobné zásadní chyby už nebudou opakovat, dokud bude stát v čele FBI. Vysvětlit, jaký zkrat během tehdejšího vyšetřování nastal, však nedokázal.

„Je to pro mě naprosto otřesné. Je to zcela v rozporu s tím, na co školíme naše lidi. Je to naprosto v rozporu s tím, co vidím od stovek agentů, kteří tyto případy řeší každý den,“ dodal Wray s tím, že agent Michael Langeman, který byl do vyšetřování zapojený, již byl z FBI vyhozen. Ředitel instituce také podotkl, že je mu hluboce líto všech žen a dívek, jejichž svědectví ohledně sexuálního zneužívání agentura důkladně nevyšetřila.

Reklama

Doporučované