Hlavní obsah

NFL má nového krále, sympaťák Drew Brees překonal Manningův rekord

Drew Brees překonal rekord NFL v počtu naházených yardů.Video: Oliver Sálus, AP

 

Reklama

Rozehrávač New Orleans Saints Drew Brees v noci na úterý překonal rekord v naházených yardech, když zdolal hranici 71 940 yardů Peytona Manninga.

Článek

V noci na úterý v dohrávce pátého kola New Orleans Saints přivítali v New Orleánském Superdomu Washington Redskins, který v letošní sezoně disponuje nejlepší obranou. Žádný problém pro Drewa Breese.

Ve druhé čtvrtině poslal přihrávku na Tre‘Quana Smithe. Byl z toho 62yardový touchdown. Saints zvýšili náskok na 26:6 a hra se na malou chvíli přerušila. Brees se stal nejlépe přihrávajícím quarterbackem v historii ligy, když překonal rekord Peytona Manninga v počtu naházených yardů.

Breesovi gratulovali nadšení fanoušci, spoluhráči, i manželka a čtyři děti. Na sociálních sítích se pak vyjádřil i Brett Favre, který byl ještě do včerejšího večera druhý v tabulce naházených yardů za Manningem. „Jsem pyšný, že mě překonal chlapík jako ty. Gratuluji!”

A vyjádřil se i Manning, i když trošku ironicky. S Drew Breesem je pojila velká rivalita, vždyť Brees Manningovi vyfoukl jeden Super Bowl! Oba jsou ale přátelé. Breese jednoduše nejde nenávidět…

V Národní lize amerického fotbalu hraje každou sezonu na 17 stovek hráčů. Jen těžko byste ale mezi nimi hledali většího sympaťáka než je právě Drew Brees. Řada quarterbacků, neboli rozehrávačů, má hvězdné manýry, někteří z nich vydrží v lize jen pár sezon z důvodu nedostatečné píle na svém talentu či chybějícím schopnostem lídra týmu. To není Breesův případ.

Dnes devětatřicetiletý veterán přišel do NFL v roce 2001, když byl ve druhém kole draftu vybrán San Diegem Chargers z univerzity Purdue. Začátky v lize neměl jednoduché, první start si připsal až v listopadu, oficiální jedničkou San Diega se stal až v následující sezoně. V roce 2004 získali Chargers v draftu Philippa Riverse, který pod Breesem vyrostl ve slušného quarterbacka. Poté, co Breesovi v roce 2005 vypršela smlouva, se nakonec s Chargers nedohodl na podmínkách jejího prodloužení a začal jednat s dalšími týmy. Největší zájem a ochotu udělat z Breese jednoho z nejlépe placených hráčů ligy projevili New Orleans Saints.

Brees se stal okamžitě miláčkem celého města. Jejich spojení s koučem Seanem Paytonem přerostlo do přátelství, které trvá dodnes. Brees se stal hvězdou NFL, stále však zůstával ve stínu jiných velikánů, Peytona Manninga, Toma Bradyho či Bretta Favra.

V roce 2009 už bylo definitivně jasné, že Brees patří k naprosté špičce na své pozici. Jeho Saints porazili v Super Bowlu Indianapolis Colts právě s Peytonem Manningem a Brees získal svůj první a zatím poslední prsten pro vítěze Super Bowlu.

Manning během své kariéry vynikal schopnostmi vést své spoluhráče, Tom Brady je zase součástí veleúspěšné dynastie New England Patriots, kteří od přelomu tisíciletí vyhráli ligu hned pětkrát, legendární Joe Montana byl zase výjimečně efektivní. Breesova přednost je jednoznačně jeho přesnost a produktivita. Ze sedmnácti sezon, které odehrál, byl hned dvanáctkrát nejlépe přihrávajícím rozehrávačem v počtu naházených yardů.

Dnes drží hned několik dalších individuálních rekordů. V úterý se stal hráčem s největším počtem naházených yardů, nejbližším aktivním quarterbackem je v této kategorii o rok starší Tom Brady, kterému na tuto metu schází přes 5 000 yardů. Brees také odehrál nejvíce sezon s alespoň 5 000 naházenými yardy, bylo jich pět.

V řadě pak zaznamenal neuvěřitelných dvanáct sezon s alespoň 4 000 yardy. V jednom zápase naházel sedm touchdownů, což je rekord NFL, o který se dělí s dalšími sedmi rozehrávači. A v neposlední řadě drží rekord v počtu zápasů s alespoň jedním hozeným touchdownem, těch bylo 54. Brees pak může překonat ještě další Manningův rekord, a to v počtu kariérních touchdownů. Manning vede tabulku s 539, Brees má o 40 méně. Ve hře je ale i Tom Brady s 500 touchdowny.

72 103 yardů, tolik činí prozatímní Breesovo číslo na vrcholu tabulky naházených yardů. Drží si tak průměr 283 yardů na zápas, což je, nečekaně, také nejlepší číslo ze všech minulých i současných rozehrávačů. Tady jsou pro srovnání průměrná čísla yardů na zápas ostatních současných hvězd NFL.

Matthew Stafford: 278

Andrew Luck: 274

Tom Brady: 261

Aaron Rodgers: 260

Ben Roethliesberger: 257

Nejlepší hráč všech dob? 

V Americe se v souvislosti se sportovci velmi často používá výraz GOAT, který v angličtině znamená „koza”, ale mimo to také zkratku Greatest of all time, tedy Nejlepší hráč všech dob. Brees do téhle konverzace však i přes četné individuální úspěchy většinou nebývá zahrnutý. I přesto, že Brady, Manning nebo Montana nebyli či nejsou tak produktivní a technicky dokonalí, mají něco, co Breesovi chybí. Prsteny pro vítěze Super Bowlu. Manning vyhrál dvakrát ze čtyř účastí ve finále, Brady si zahrál Super Bowl hned osmkrát, Montana si na trofej Vince Lombardiho sáhl čtyřikrát.

Breesova největší chyba je jeho tým. New Orleans Saints se vyjma jedné sezony nepodařilo dát dohromady natolik komplexní a kvalitní tým, aby dokázal projít nemilosrdným systémem play-off až do samotného finále. Prakticky každou sezonu je obrázek hry „Svatých” stejný. Brees vede maximálně produktivní útok, zápasy ale končí divokými výsledky, protože obrana Saints není schopná zastavit soupeře a získat výhodu.

Podobný problém mají třeba v Green Bay, kde se místní Packers mohli v posledních 20 letech spolehnout na fantastické quarterbacky Bretta Favrea a nyní Aarona Rodgerse. Jejich potenciál ale nedokázal tento tým naplnit a přetavit ve více než „jen” dva vítězné Super Bowly.

Se Saints to konečně vypadalo dobře minulý rok. Tým pod vedením Seana Paytona prošel do divizního kola play-off. Na hřišti Minnesoty dokázali Saints otočit nepříznivý výsledek a pár vteřin před koncem zápasu vedli. Obránce Marcus Williams ale vyrobil tak neuvěřitelnou chybu, že její obraz bude ve spánku strašit celou generaci fanoušků New Orleans. Pro Saints sezona skončila znovu předčasně.

V průběhu letošního ročníku ale Saints vypadají uzdraveně. Obrana nedělá tolik chyb a po pěti kolech vyhrála Breesova parta čtyři zápasy a vede svou divizi. Jak už jsou ale fanoušci týmu z jihovýchodu Louisiany zvyklí, ono se v klíčové chvíli zase něco určitě pokazí.

Fotbalová veřejnost samozřejmě Breesovi druhý prsten přeje. Mimo jiné taky proto, že příliš mnoho pokusů už devětatřicetiletý rodák z Texasu mít nebude. Číslo 9 je oblíbené i mezi hráči, Drew Brees nebyl nikdy nijak brutálně faulován, neměl potyčky se soupeři přímo na hřišti ani žádné jiné konflikty mimo něj. Legendární obránce J. J. Watt v zápase Houstonu s New Orleans prohlásil, aby Saints začali lépe bránit svého quarterbacka. „Mám rád Drewa, nechci ho pořád takhle trefovat!”

Sympaťák, lídr, a především technicky perfektní quarterback. To je Drew Brees. Jeho Saints patří po pěti kolech letošního ročníku NFL k pětici největších adeptů na Super Bowl. A pokud se to letos zase nepovede, řekneme si, ostatně jako pokaždé v lednu, „Tak zase za rok…”

Reklama

Doporučované