Hlavní obsah

Hokejová show v Praze: kdo je nejlépe placený, kolik platí televize a kdo už nepamatuje Nagano. NHL v číslech

Foto: Profimedia.cz

8 a 87. Čísla dresů dvou velkých hvězd světového hokeje – Alexandra Ovečkina a Sidneyho Crosbyho.

Reklama

Už je říjen? Tuhle otázku si kladli všichni hokejoví fanoušci od 13. června, kdy se ze zisku Stanley Cupu poprvé v historii radovali hráči St. Louis Blues. Dlouhé čekání je u konce a kanadsko-americká NHL se znovu rozjela na plné obrátky. Radují se i čeští diváci, pražská O2 arena totiž dnes večer hostí třaskavý duel mezi Chicagem Blackhawks a Philadelphií Flyers. My vám nyní přinášíme několik zajímavých číselných faktů, které se vám budou hodit nejen při dnešním hokejovém svátku v Česku.

Článek

9 – NHL znovu v Praze

Kanadsko-americká NHL se do české metropole vrací po devíti letech. Vůbec první dva soutěžní zápasy v Praze sehrály v roce 2008 týmy Tampy Bay a New Yorku Rangers. O dva roky později se pak v O2 areně představily ve dvou střetnutích celky Bostonu a Phoenixu (výsledky 5:2 a 0:3). V dresu Coyotes se tehdy českým fanouškům představilo trio Hanzal, Vrbata, Průcha a za Boston už tenkrát válel centr David Krejčí. V pátek se mohou návštěvníci při pátém utkání NHL v Praze těšit na tahouna Flyers Jakuba Voráčka a útočníky Blackhawks Dominika Kubalíka s Davidem Kämpfem.

4 a 44 – Jak dlouho pražské týmy čekají na Stanley Cup

Tolik let uplynulo od posledního zisku Stanley Cupu v podání Chicaga, respektive Philadelphie. Jestřábi jsou společně s Pittsburghem nejúspěšnějším týmem poslední dekády, když zvedli pohár Lorda Stanleyho nad hlavu hned třikrát, naposledy v roce 2015. To v Pensylvánii zažívali podobně úspěšnou éru naposledy v polovině 70. let. Poslední triumf Flyers ve finálové sérii se datuje do roku 1975.

100 000 000 – rozpočet pražského zápasu

Ptáte se, jaký je rozpočet akce, která do Prahy dostane kolos s názvem NHL? Jde o zhruba sto milionů korun. Nejvyšší položkou jsou samozřejmě odměny pro oba celky, následují cesty soukromými letadly a ubytování v luxusních hotelech. Z největší části vydělají na tuto částku organizátoři díky příjmům ze vstupenek, které stály od dvou do osmi tisíc korun. Oba celky v O2 areně ve čtvrtek trénovaly a jejich seznámení s libeňskou plochou přihlíželo podle organizátorů přes deset tisíc fanoušků (lístky stály 390 korun). Na samotný zápas se pak počítá s tím, že bude vyprodáno.

57 – Kubalíkův švýcarský účet

Součet 25 gólů a 32 asistencí. Taková byla cifra kanadských bodů v podání českého bombarďáka Dominika Kubalíka v loňském ročníku švýcarské ligy. V celku Ambri-Piotta byl hvězdou a jeho výkony nezůstaly bez pozornosti. Vítěz kanadského bodování tamní NLA se po sezoně stěhoval do Spojených států, kde si ho vyhlédlo Chicago. Před čtyřiadvacetiletým „Kubaldou” nyní stojí další výzva. Po Plzni, národním týmu a švýcarské lize by se rád výrazně prosadil i v NHL. V Praze má první možnost.

Peníze na prvním místě

12 500 000 – nejlépe placený hráč

Říká se, že závist je nejupřímnější formou uznání. U závistivců je v takovém případě nejvíce uznávaný Connor McDavid. Dvaadvacetiletý kapitán Edmontonu je totiž nejlépe placeným hráčem celé NHL, za rok si vydělá 12 a půl milionu dolarů. Kanadská hvězda by možná ale nějaký ten dolar obětovala za účast Olejářů v play-off, kam se probojovali pouze jednou za posledních 13 let. Nejlépe placeným Čechem bude letos opět Jakub Voráček, který si ve Philadelphii přijde na 8 a čtvrt milionu dolarů.

108 – chudí hokejisté

Jen pro srovnání, v jakých částkách se pohybují příjmy hokejistů z NHL. V žebříčku Top 100 nejlépe placených sportovců, který každoročně vydává magazín Forbes, není ani jeden hráč ledního hokeje. Se současným platem by se nejlépe placený hokejista NHL Connor McDavid zařadil třeba až na 108. příčku nejvyšších platů v basketbalové NBA. Český basketbalista Tomáš Satoranský pak díky novému kontraktu pobírá ročně stejnou částku jako například hokejové hvězdy Anže Kopitar nebo Jack Eichel.

1,55 – hodnoty NY Rangers v miliardách

Nejhodnotnější hokejový klub na světě? New York Rangers. Hodnota klubu z Manhattanu je podle Forbesu 1,55 miliardy amerických dolarů, tedy více než 35 miliard korun. Na záda mu dýchají kanadské klasiky – Toronto a Montreal. A pro porovnání opět jedno srovnání s fotbalem. Prakticky totožnou hodnotu jako Rangers má například Juventus Turín, v pořadí desátý nejhodnotnější fotbalový klub světa. Takový Real Madrid se na prvním místě pyšní hodnotou 4,2 miliardy amerických dolarů.

2 000 000 000 – televizní práva na deset let NHL

Dvě miliardy dolarů zaplatila americká televizní společnost NBC za televizní práva na NHL na dobu deseti let. Tato dlouhodobá smlouva ovšem vyprší už po sezoně 2020/2021 a dá se očekávat, že následující kontrakt může být pro NHL výdělečnější až dvojnásobně. Částka za televizní práva kolem 400 milionů dolarů za sezonu pak vypadá poměrně solidně.

271 – nejdražší lístky v NHL

Být fanouškem Toronta Maple Leafs není žádná hitparáda. Slavný kanadský klub se dostal do finále Stanley Cupu naposledy v roce 1967. Tento fakt ale nic nemění na tom, že lístky na domácí zápasy Toronta stojí zdaleka nejvíc v celé NHL. Průměrná vstupenka do Air Canada Centre vyšla loni podle několika zdrojů na více než 270 dolarů. Naopak nejméně stojí fanoušky návštěva domácích zápasů Floridy. Průměrná vstupenka na Panthers stála zhruba 70 dolarů, tedy čtyřikrát méně než v Torontu.

Dva veteráni a jedenáct zelenáčů

22 734 – nejvyšší návštěvy má Chicago

Už jednou zmíněná úspěšná bilance z posledních deseti let má na svědomí velkou oblibu Chicaga Blackhawks, a to nejen u vlastních fanoušků. Na partu kolem superhvězd Patricka Kanea a Jonathana Toewse chodí při domácích zápasech vůbec nejvyšší návštěvy ze všech 31 týmů NHL. Loni si v průměru nenechalo domácí zápas Chicaga ujít 22 734 diváků. Blackhawks navíc táhnou nejvíce ze všech týmů rovněž při venkovních výjezdech.

643 – Krejčího účet v NHL

Aktuálně nejproduktivnější český hráč v NHL má na svém kontě 643 kanadských bodů. Během 850 zápasů základní části je posbíral útočník David Krejčí z Bostonu Bruins. Na paty mu šlape Jakub Voráček, který má o pouhé čtyři body méně. Za touto dvojicí je takřka třísetbodová mezera a ze současných hráčů NHL jim je nejblíže Michael Frolík s 370 body. Jágrových 1921 kanadských bodů se pak v tomto porovnání zdá jako z úplně odlišné hokejové planety.

690 – počet hráčů v NHL

Tolik hráčů je na oficiálních soupiskách týmů NHL na začátku sezony 2019/2020. Téměř 43 % z tohoto počtu (295) tvoří hráči z Kanady. Zaměstnávat právě Kanaďany se v loňském ročníku ukázalo jako trefa do černého. Nejvíc jich totiž na soupisce měli právě úřadující šampioni ze St. Louis. Nejinak tomu je i letos, na soupisce Bluesmanů najdeme hned 16 hráčů, kteří se narodili v kolébce hokeje. Vyjde celku z Missouri opět sázka na Kanaďany?

40 – Češi v NHL

Čtyři desítky hráčů zasáhly do NHL v minulé sezoně. Nejmladšími z nich byli teenageři Zadina, Nečas a Chytil. Naopak nejstarším Čechem v zámoří byl Tomáš Plekanec, který ovšem zasáhl pouze do třech střetnutí. Kolik českých hráčů se objeví v nejlepší lize světa letos, je otázkou. Na předsezonních soupiskách jich najdeme 26, což Česko řadí na celkové šesté místo. Rekord ze sezony 2001/2002, kdy alespoň do jednoho utkání naskočilo celkem 77 (!) Čechů, tedy rozhodně nepadne.

2 – Dva veteráni

Hokejový pamětník musí zákonitě uronit slzu. Na soupiskách týmů NHL totiž figurují už jen dva hráči, kteří brázdili zámořské stadiony v 90. letech. Jedním z nich je slovenský obr Zdeno Chára, který naskočil do NHL poprvé v dresu New Yorku Islanders už v sezoně 1997/1998, od roku 2006 je pak kapitánem v Bostonu. Druhým mohykánem je čtyřicetiletý útočník Joe Thornton, po kterém mimochodem Chára kapitánské céčko u Bruins zdědil. „Jumbo Joe“ je od té doby součástí organizace San Jose Sharks.

11 – Nagano znají jen z vyprávění

Naopak mileniálové a obdivovatelé hokejového mládí jásají. O stále větší pozornost si logicky říkají hráči narození po začátku roku 2000. V nadcházející sezoně jich bude v NHL už 11. Všichni z nich znají senzační české tažení z Nagana už pouze z vyprávění rodičů či historických záznamů.

Reklama

Související témata:

Doporučované