Hlavní obsah

Nic nekončí. Chceme trolla do každé obce, hlásí recesisté, kteří jsou překvapením eurovoleb

Lídr hnutí Ano, vytrollíme europarlament hodnotí výsledky eurovoleb.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

1,56 % voličských hlasů a více než milion korun – takový je volební zisk parodické skupiny ANO, vytrollíme europarlament.

Článek

Nečekaný úspěch při evropských volbách zaznamenalo parodické hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Strana před volbami prosazovala například dotace na okurkový salát, barevné stejnokroje pro europoslance nebo automobily na dřevoplyn. Ve volbách ji nakonec podpořilo 37 tisíc Čechů – to je skoro polovina voličských hlasů pro ČSSD.

1,56procentní podpora sice k zisku europoslance nestačila, recesistům ale zajistila státní příspěvek v hodnotě 1 111 380 korun. A vypadá to, že řada voličů trolly zakroužkovala nedopatřením – statistiky totiž ukazují, že hnutí ANO, vytrollíme europarlament v jednotlivých regionech přesně kopíruje úspěch Babišova hnutí ANO.

„Všimli jsme si té korelace. Pravděpodobně nás tím připravili o mandát,“ říká v rozhovoru na adresu hnutí ANO lídryně kandidátky EU Troll Lucie Schejbalová.

Čekali jste ve volbách takový úspěch?

Jsme vyloženě zklamaní. Očekávali jsme zisk 8 mandátů. Pan předseda vyvodil osobní odpovědnost a na hodinu propustil koordinátora hnutí, pana Jesetera.

Jelikož vaše podpora přesáhla 1 %, přijdete si ale na finanční příspěvek za více než milion korun. Jak s ním naložíte?

Na to, na co jsou peníze určeny. Na financování hnutí a jeho další rozvoj.

Počítáte i s tím, že jako registrovaný subjekt budete muset použití získaných peněz formálně zapsat ve výroční zprávě?

Zprávu sepíšeme ihned, jak najdeme náhradu za pana Jesetera.

Plánujete tedy v politice zůstat?

Nikdy nebudeme dělat politiku jako dělají tradiční politické strany. Ale naším dalším cílem jsou rozhodně senátní volby a pak chceme, aby každá obec v ČR měla v zastupitelstvu svého trolla.

Podle dat z jednotlivých okresů váš úspěch přesně kopíruje úspěch hnutí ANO – myslíte si, že si vás voliči s hnutím ANO mohli splést? Jaký podíl to na vašem výsledku mohlo mít?

Všimli jsme si té korelace. Podle našich expertů nám to druhé podobné hnutí odčerpalo dost hlasů, protože se naši voliči spletli. Pravděpodobně nás připravili o mandát.

Foto: Seznam Zprávy

Zisk EU Troll a hnutí ANO v jednotlivých regionech.

Takže v tom názvu nebyl účel zmást voliče?

Když jsme hnutí zakládali, o politiku jsme se moc nezajímali. To, že existuje hnutí s podobným názvem, jsme se dozvěděli až od novinářů. Ze začátku jsme mysleli, že se jedná o nějaké recesisty, kteří se nás snaží napodobit. Až později jsme zjistili, že konkurenční hnutí asi nebude jen lokálního významu.

Neplánujete proto do příštích voleb název změnit? Například do krajských voleb už se název „vytrollíme europarlament“ hodit nebude.

Název měnit zatím nehodláme.

A na závěr ruku na srdce. Dali jste ve volbách hlas vlastní straně, nebo jste ho odevzdali nerecesistickému politickému subjektu? Myslím tím, jestli u vás převážila občanská povinnost, nebo vyhrála touha po recesi.

Osobně věřím v myšlenku eurotrollingu.

Reklama

Související témata:

Doporučované