Hlavní obsah

Nic nestandardního, tvrdí odvolaný šéf Národní galerie k uzavřené milionové smlouvě pro sebe

Rozhovor s exředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

V čele Národní galerie v Praze skončil Jiří Fajt. Z funkce ho ve čtvrtek odvolal ministr kultury. Fajt v rozhovoru pro Seznam řekl, co si o svém odchodu myslí.

Článek

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt si loni ke svému platu nechal na konci roku poslat odměnu ve výši téměř 1,2 milionu korun. A to na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou se svým vlastním šéfem uzavřela Národní galerie v Praze 20. prosince 2018. Vyplývá to ze smlouvy, kterou má Seznam k dispozici.

To, že by smlouva byla neetická, Fajt odmítá.

,,Já na tom nevidím nic, co by na to mohlo vrhat špatné světlo. Smlouva a částka se opírá o vládní usnesení z roku 2017, kde je pozice, která se jmenuje šéf projektů. Ten má dostat za koncepční práci 70 tisíc měsíčně. To je to, co jsem dostal já,“ komentuje podepsání smlouvy exředitel Fajt.

Z interního auditu, který si nechalo vypracovat ministerstvo kultury a který má redakce Seznam k dipozici, dále vyplývá, že smlouva byla uzavřená podle autorského zákona a týkala se odborného autorského dohledu pro osm výstavních projektů. Šlo o akce spojené se stoletým výročím české státnosti.

Pro Seznam Fajt uvedl, že autorská smlouva na více než milion korun je podle něj standardním nástrojem, který pokrývá tvůrčí a uměleckou činnost. Nejde o nic nelegitimního, resort kultury jich podle Fajta uzavřel celou řadu.

Fajt také odpověděl na otázku, zda za svým odvoláním vidí například vliv Pražského hradu. Podle exředitele jsou důvody jeho odvolání zástupné.

,,Mě samozřejmě pan ministr od ledna ujišťoval, že pevná dohoda mezi ním a panem prezidentem nebyla. Přiznal ale, že se o tom s panem prezidentem bavili. Já to vnímám jako politické rozhodnutí, jako politický problém,“ uzavírá Fajt.

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích tento týden ve čtvrtek. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje.

Reklama

Doporučované