Hlavní obsah

Nic netrvá věčně, ani dobrá nálada. Index vyslal varování, jak se budou chovat nakupující

Jak jsou spokojené české domácnosti?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Index důvěry v českou ekonomiku po třech měsících růstu klesl, oznámil ČSÚ.

Článek

Pozitivní nálada spotřebitelů, z níž se dá soudit například na tržby v obchodech v příštích měsících, vyprchává. Propad důvěry českých domácností v to, jak dobře se budou mít v následujícím roce, je největší za posledních několik let.

Český statistický úřad informoval, že důvěra v českou ekonomiku klesla v listopadu po tříměsíčním růstu o půl procentního bodu. Padá ale důvěra jen těch, kteří by měli nakupovat – tedy spotřebitelů, zatímco stejný index u podnikatelů stále roste.

„Listopadový propad důvěry domácností překvapil, zejména intenzita meziměsíčního propadu. Na rozdíl od indikátorů u podniků je však indikátor spotřebitelské důvěry založen zejména na očekáváních domácností v horizontu jednoho roku. Indikátor tak více reaguje na nálady domácností, nikoli na současnou situaci,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Klesající index jde přitom proti reálným ukazatelům: Nebývalým tempem rostou nominální i reálné mzdy, nezaměstnanost atakuje rekordně nízkou hranici.

„Spotřebitelům ale kazí náladu růst cen bydlení a energií. Radost jim nedělá ani vyhlídka na začátek příštího roku, kdy mnohým z nich dále vzrostou ceny elektřiny, přidá se růst cen tepla a nakonec i plynu,“ upozornil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované