Hlavní obsah

Nic se platit nebude. A už teď jsme částku stáhli na polovinu, říká Babiš k auditu

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš tvrdí, že se nic vracet nebude a „ta částka také nesedí“.

Reklama

Premiér má již jen několik týdnů na to, aby se postavil ke svému sřetu zájmů, o němž je Brusel skálopevně přesvědčen.

Článek

Evropská komise odeslala koncem listopadu do Česka audit, podle kterého Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Česko může přijít zřejmě o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů popírá a nelíbí se mu, že komise vykládá české právo.

Ministerský předseda opakovaně tvrdí, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude. V nedělním pořadu Partie na televizi Prima ale přitom řekl, že české úřady už požadovanou částku snížily na polovinu. „Nejde o finální zprávu, částka už je vyjednaná na polovinu, jedná se o přibližně 215 milionů,” řekl v pořadu.

Předběžná zpráva z loňského května vyčíslovala pokutu pro Česko na 451 milionů korun. To byly podle auditorů dotace, které české úřady neoprávněně přidělily Agrofertu. V konečné se pak objevuje konkrétní suma 285 milionů korun s tím, že další dotace má ale Česko prověřit. Nicméně auditoři například ustoupili od vracení dotací, které Agrofert získal v době, kdy Andrej Babiš skončil ve vládě Bohuslava Sobotky a nebyl až do voleb v žádné exekutivní funkci.

Jednotlivé kroky, jak má stát s auditními zjištěními naložit, popisují auditoři v závěrečné pasáži své konečné zprávy. Její překlad si projděte níže v galerii.

+15

Babiš se v pořadu také pustil do organizace Transparency International. Ta na začátku týdne upozornila na kličku v novém návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů firem.

Podle návrhu by Babiš byl za vlastníka fondů, do kterých vložil firmu Agrofert, ale nikoliv vlastníka Agrofertu. Změna pravidla pro určování skutečného majitele svěřenského fondu se v novele objevila po připomínkovém řízení na konci roku 2019 na návrh Ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou.

„Organizace Transparency International je zkorumpovaná a vytváří na mě soustředěný tlak. Stojí za tím staré struktury – tradiční strany, protože jim vadím,“ uvedl Babiš.

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit Evropské komise. Jak upozornil server Neovlivni.cz, poslala Evropská komise do Prahy šest kopií konečné verze auditní zprávy, která konstatuje, že premiér nadále ovládá Agrofert.

Reklama

Související témata:

Doporučované