Hlavní obsah

Niedermayerův volební úspěch rozštěpil TOP 09. Má být ve vedení, ale nechce, smutní Kalousek

Zaplať pánbůh, splněný úkol. O mandát méně už by byl debakl, říká Miroslav Kalousek. Syndrom bývalého předsedy, reaguje na kritiku Jiří Pospíšil.Video: Josef Mačí , Seznam Zprávy

 

Reklama

Koalice Starostů s TOP 09 si od minulých voleb pohoršila o čtyři procenta a jeden mandát. I tak je lídr kandidátky Jiří Pospíšil (TOP 09) spokojen. A to přesto, že ho voliči preferenčními hlasy odsunuli na druhé místo za Luďka Niedermayera. Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek (TOP 09) ale vedení kritizuje za tříštění sil a politikaření.

Článek

Čtvrté místo, 11,6 procenta a tři mandáty. Je to pro Starosty a TOP 09 úspěch? Podle lídra kandidátky a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila ano. Průzkum Medianu koalici přisuzoval 9 procent a podle agentury STEM/MARK zvažovalo Starosty s TOP 09 jako svou první volbu 12 procent lidí.

Výraznější úspěch oproti sněmovním volbám se ale očekával. V eurovolbách středopravice boduje pravidelně. Před pěti lety koalice TOP 09 se STAN brala dokonce 16 procent, jen tři tisíce hlasů za ANO. To znamenalo také o mandát víc než letos.

„Průzkumy nás od počátku podceňovaly. To, že nakonec máme téměř 12 procent hlasů a tři mandáty, považuji za skvělý výsledek. A budu upřímný, nečekal jsem to,“ těší zisk Pospíšila.

TOP 09 si ale připsala v eurovolbách i jedno dílčí vítězství – dosavadní europoslanec Luděk Niedermayer získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů napříč stranami. Zakroužkovalo ho 67 tisíc lidí, druhou Ditu Charanzovou (ANO) o 13 tisíc méně.

„Mě hlavně zajímaly hlasy pro kandidátku. Jsem strašně rád, že vznikla, protože v Čechách umíme dobře rozdělovat, ale spojovat, to už je o hodně složitější,“ uvažuje staronový europoslanec Niedermayer.

Výsledek trojky na kandidátce ale podle šéfa poslaneckého klubu Miroslava Kalouska také vypovídá o tom, že „voliči (na rozdíl od stranických orgánů) dávají přednost odborné kompetenci a pracovitosti“. Bývalý předseda TOP 09 to napsal na Twitter. A na rozdíl od Pospíšila z téměř 12 procent tak nadšený nebyl.

„Co se týče našeho výsledku, tak bych řekl: zaplaťpánbůh, splněný úkol. O mandát méně už by byl debakl. Škoda, že jsme od kandidátky odháněli některé osobnosti,“ řekl Kalousek Seznamu. Konkrétně mu vadí, že se TOP 09 rozešla s Jaromírem Štětinou. Strana také od počátku kampaně zcela vylučovala spolupráci s europoslancem Pavlem Teličkou, který se rozešel s hnutím ANO.

„Zatímco před pěti lety byla snaha získat na kandidátku nové osobnosti a vyplatilo se to, tak v tomto případě byla snaha žádné osobnosti na kandidátku nepouštět, aby nedošlo k přeskakování,“ dodává bývalý předseda strany.

Stejně se ale pořadí měnilo. Lídr kandidátky Pospíšil klesl právě za Niedermayera. V opačném gardu se tak opakovala situace z minulých evropských voleb, kdy Pospíšil získal dvakrát více hlasů než Niedermayer, kterého odsunul na druhé místo kandidátky.

Bývalí předsedové Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg už při sestavování kandidátky kritizovali, že v jejím čele chce být Pospíšil. Jako jedničku si představovali právě Niedermayera.

„Není žádným tajemstvím, že já i Karel Schwarzenberg jsme velmi přesvědčovali předsedu strany, ať nevede kandidátku do evropských voleb, protože předseda má vést svou stranu do sněmovních voleb. On ale zcela zásadně kandidovat chtěl a podporu získal. Stanovisko voličů ale zcela jasně řeklo, kdo měl být lídrem kandidátky,“ říká Kalousek.

Rozhodnutí TOP 09 se před volbami divil i sociolog Daniel Prokop, podle kterého právě bývalý viceguvernér České národní banky byl tou správnou osobností do čela kandidátky.

„Kdyby koalice kolem TOP 09 hrála jen na úspěch ve volbách a ne na osobní zájmy, tak by jejich kandidátku vedl Luděk Niedermayer, který je velmi populární nejen u voličů TOP 09, ale i v části levicového spektra,“ uvažoval Prokop.

Čestný předseda a šéf poslaneckého klubu nebyli ani ve volebním štábu TOP 09. Situaci sledovali zpovzdálí kavárny Mlýnská. Žádný skrytý politický signál v tom ale podle Kalouska není. Chyběl i Niedermayer, ten ale ze zdravotních důvodů. Současný předseda Pospíšil nechtěl kritiku šéfa poslanců více komentovat.

„Pan Kalousek by si vždycky našel argument, proč nás kritizovat. Je to syndrom bývalých předsedů stran. V Čechách je to normální a já to dál nebudu komentovat,“ říká Pospíšil.

Logickým krokem by tak podle některých členů TOP 09 měl být i významnější post pro Niedermayera ve vedení strany. V současnosti je pouze v 15členném předsednictvu jako vedoucí národní delegace v Evropském parlamentu. Kalousek by byl pro, ale nevěří, že o to bude mít Niedermayer zájem.

„Já bych uvítal, kdyby kandidoval na jakoukoliv funkci, ale zkuste ho o tom přesvědčit, mně se to nikdy nepovedlo,“ dodává Kalousek.

Potvrzuje to i Niedermayer. Chce se věnovat hlavně práci ve finančním a ekonomickém výboru Evropského parlamentu, ale zároveň nevylučuje, že by se za určitých okolností mohl významněji podílet na směřování strany.

„Zatím o tom neuvažuji, já jsem dostal důvěru, abych dělal práci v Evropském parlamentu. Samozřejmě pokud vznikne nějaká dohoda, že by bylo radno, abych svými evropskými pohledy stranu ovlivňoval více než dosud, tak to rád budu dělat,“ naznačuje svou stranickou budoucnost Niedermayer. Podle něj se TOP 09 stále významněji zabývá evropskými tématy – kupříkladu férovostí obchodu, životním prostředím nebo vztahy s Čínou. Těmto výzvám by se bývalý viceguvernér České národní banky rád dále věnoval.

V Evropském parlamentu byl například zpravodajem legislativní zprávy na potírání finanční kriminality, kterou poslanci v dubnu odsouhlasili.

Předseda TOP 09 Pospíšil zatím s Niedermayerem počítá v jeho současné roli.

„Bude-li kandidovat do vedení, má na to plné právo. Já bych se tomu určitě nebránil. Budu samozřejmě rád, když bude mít zájem stát se vedoucím české delegace v rámci Evropské lidové strany (EPP),“ říká Pospíšil. Funkci šéfa českých poslanců ve frakci EPP Niedermayer zastával i v minulém volebním období.

Otázky na změny ve vedení jsou ale u TOP 09 aktuální. Na podzim totiž stranu čeká volební sněm.

Reklama

Doporučované