Hlavní obsah

Nigerijská armáda osvobodila 76 dívek pohřešovaných po útoku Boko Haram

Nigerijská armáda osvobodila 76 dívek pohřešovaných po útoku Boko Haram.Video: Reuters

 

Reklama

Nigerijská armáda zachránila 76 dívek pohřešovaných po útoku islamistické skupiny Boko Haram na severovýchodě země. Další dvě dívky byly nalezeny mrtvé. Podle odhadů po útoku zmizelo více než sto dívek.

Článek

Nigerijská armáda osvobodila 76 dívek pohřešovaných po útoku Boko Haram. Další dvě byly nalezeny mrtvé. Podle zpravodajského serveru BBC nigerijské úřady odhadují, že po útoku extremistů zmizelo více než sto dívek. Nejméně třináct se jich stále pohřešuje.

Islamistická skupina zaútočila na dívčí internátní školu ve vesnici Dapchi na severovýchodě Nigérie, kterou navštěvuje 926 studentek. Nigerijské úřady nejprve tvrdily, že únos nemohou potvrdit. Výpovědi svědků tomu ale nasvědčovaly.

„Viděl jsem plačící a naříkající dívky ve třech nákladních autech. Volaly o pomoc,“ citovala agentura Reuters svědka z vesnice Gumsa nedaleko Dapchi. Ozbrojenci ho přinutili, aby jim ukázal cestu.

Další svědci podle agentury vypověděli, že ozbrojenci z Boko Haram přijeli do Dapchi s těžkými zbraněmi na nákladních autech natřených vojenskou kamufláží. Šli přímo do školy, odkud se pak ozývaly sporadické výstřely a ven začali vybíhat studentky a učitelé.

Zatím největší podobný útok zažila Nigérie v roce 2014, kdy extremisté unesli ze školy ve městě Chibok 276 dívek. Od té doby se 164 dívkám podařilo uprchnout nebo byly propuštěny. Více než stovka z propuštěných dívek byla součástí kontroverzní výměny zajatců, kdy nigerijská vláda propustila pětici vysoce postavených členů Boko Haram.

Islamistická skupina Boko Haram usiluje o odtržení severní části Nigérie a vytvoření vlastního státu. Během osmiletého konfliktu s centrální vládou zemřely podle odhadů desetitisíce lidí. Od roku 2014 je Boko Haram na seznamu teroristických organizací Bezpečnostní rady OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované