Hlavní obsah

Nigerijci expandují v Česku. Na půjčky malým firmám dostal startup miliony

Foto: Shutterstock.com

Největší město Nigérie Lagos. Ilustrační foto.

Reklama

Startup Lidya s kořeny v Nigérii získal dalších 180 milionů korun pro financování malých a středních firem v Česku. Technologická firma v tuzemsku působí druhým rokem.

Článek

Mateřská společnost splátkové firmy Lidya Česká republika, která sídlí ve Spojených státech, získala od investorů v předkole série B investice ve výši 8,3 milionu dolarů (180 milionů korun).

Další kapitál přichází po roce a půl od vstupu na evropský trh a firma ho použije pro rozvoj úvěrování malých a středních firem. Prvním evropským trhem, kam startup vstoupil, bylo Česko a doposud zde poskytl 800 úvěrů v objemu přes 150 milionů korun.

„Naším cílem je zajistit přístup k provozním financím co největšímu počtu rostoucích malých a středních firem, které mají jinak často omezený přístup k bankovnímu financování. Důvěra ze strany investorů potvrzuje, že naše služby fungují a máme na trhu své místo,“ uvedl šéf holdingu Lidya Tunde Kehinde.

Od svého vzniku v roce 2016 v africkém Lagosu získala Lidya od investorů již 16,5 milionu dolarů (360 milionů korun). Právě skončené investiční kolo vedla společnost Alitheia Capital prostřednictvím svého fondu uMunthu. Mezi další investory patří Bamboo Capital Partners, Accion Venture Lab a Flourish Ventures.

Z Nigérie do Česka

Nápad založit společnost Lidya vznikl v Nigérii, když Tunde Kehinde a Ercin Eksin během svého předchozího působení ve společnosti Africa Courier Express (ACE) zjistili, že je poptávka po malých úvěrech. ACE byla společnost, která se zabývala doručováním zásilek na poslední míli internetových obchodů a poskytovala logistické služby podnikům a spotřebitelům.

Zakladatelé si všimli, že většina podniků, s nimiž ACE spolupracovala, měla problémy s financováním. Založili proto firmu Lidya, finančně-technologickou společnost specializující se na poskytování provozních úvěrů pro malé a střední firmy a podnikatele. Podle serveru TechCrunch se však nyní zakládající partneři rozešli a probíhají mezi nimi spory o vlastnictví ve Spojených státech.

Na rozdíl od tradičních poskytovatelů nevyžaduje zástavu a díky vlastní počítačové analýze vstupních dat je schopna prostředky poskytnout velmi rychle. K financování svého úvěrového portfolia využívá vlastní kapitál.

Lidya

  • startup vznikl v Nigérii v roce 2016
  • poskytuje provozní nezajištěné úvěry malým a středním podnikům
  • z Nigérie expandoval v roce 2019 do Česka a Polska
  • dosud v těchto zemích poskytl 1 300 úvěrů v hodnotě téměř 10 milionů dolarů

„Od klientů máme na naše služby velmi pozitivní zpětnou vazbu. Na rozdíl od bank jsme v poskytování prostředků mnohem flexibilnější a firmy mají peníze na účtu často do druhého dne,“ říká Libor Vaníček, ředitel společnosti Lidya pro Česko, který dříve působil v bance ING. Lidya tvrdí, že k vyhodnocení každého žadatele využívá 100 datových položek, na jejichž základě posuzuje úvěrové riziko.

Máme radost z toho, že jsme začali v Nigérii a nyní náš produkt funguje ve dvou evropských zemích.
Tunde Kehinde, zakladatel společnosti Lidya

Praha, Varšava a Lagos

V současné době představují oba evropské trhy přibližně 30 procent objemu výplat společnosti Lidya, přičemž celková míra selhání je nižší než 1 procento. Nový kapitál použije Lidya také na rozšíření svých týmů v Lagosu, Praze a Varšavě a část prostředků použije na podporu úvěrových linek. Je poměrně vzácné vidět expandovat startup z Afriky do Evropy.

„Máme radost z toho, že jsme začali v Nigérii a nyní náš produkt funguje ve dvou evropských zemích,“ dodal Kehinde.

Lidya se specializuje na krátkodobé nezajištěné provozní úvěry, které banky v poslední době omezily nejvíce. Jejími typickými klienty jsou firmy zabývající se logistikou, nákladní dopravou, výrobou, stavebnictvím a často také maloobchody včetně e-shopů, které využívají prostředky na nákup zboží. Více než 95 procent podnikatelů čerpá úvěr opakovaně.

Reklama

Doporučované