Hlavní obsah

Nikdo mi nebude říkat, co mám dělat, vzkázal Trump Číně, ta ho kritizuje za Tchaj-wan

Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Trump se v rozhovoru zmínil o pochybnostech jediné Číny a kritice za jeho telefonát s tchajwanskou prezidentkou.

Článek

Čína je krajně znepokojena kvůli poznámkám nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o Tchaj-wanu a politice jediné Číny. Reakci vyvolalo Trumpovo prohlášení, že by se Spojené státy „nemusely držet své dlouhodobé pozice, že je Tchaj-wan součástí jediné Číny". Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že politika „jediné Číny" je základem čínsko-amerických vztahů a vyzval nadcházející americkou vládu, aby chápala citlivost otázky Tchaj-wanu.

„Zcela rozumím politice jediné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni," řekl budoucí americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro televizi Fox News. Zároveň připomněl, že nejprve by měla Čína se Spojenými státy uzavřít přijatelné smlouvy o obchodě a dalších problematických tématech.

Trump v rozhovoru kritizoval Čínu za její úpravy kurzu měny, expanzivní politiku v Jihočínském moři nebo příliš mírný přístup k Severní Koreji. „Nechci, aby mi Čína něco diktovala. Toto byl telefonát, kdy jsem já byl volaným. Abych byl upřímný, myslím, že by bylo velmi neuctivé, kdybych (telefon) nezvedl," dodal Trump ke kritizovanému telefonátu s tchajwanskou prezidentkou.

V pondělí ráno zareagoval na Trumpova vyjádření čínský provládní deník The Global Times. A Trumpa nazval ignorantem. Podle deníku si budoucí americký prezident myslí, že všechno má svou cenu, včetně politických vztahů i těch mezinárodních.

Podle The Global Times je Trump nezkušený v diplomacii a nezná ani americko-čínské vztahy, ani situaci mezi Čínou a Tchaj-wanem. Jeho znalosti v těchto věcech deník hodnotí jako povrchní.

„Myslí si, že je zcela normální dělat obchody. Ale neuvědomil si, že tchajwanská otázka pro Čínu nepředstavuje obchod. O tchajwanské otázce se prostě nevyjednává," řekl deníku Lu Haidong, profesor z Čínské univerzity zahraničních vztahů.

Podívejte se, jak Bílý dům uklidňoval situaci mezi USA a Čínou po Trumpově telefonátu s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Bílý dům po Trumpově telefonátu uklidňuje: uznáváme politiku jedné ČínyVideo: Anita Baselová

Asijská média ale přichází i s názorem, že Trumpova nedělní vyjádření neplynou z jeho nezskušenosti s mezinárodní politikou. Ba naopak.

„Vypadá to, že zmínky byly vyloženě záměrné. Možná že Trump a jeho tým chtějí s Čínou uzavřít obchod založený právě na tchajwanské otázce. Ale Čína nemůže uavřít žádnou dohodu, která zpochybňuje její svrchovanost nad Tchaj-wanem," říká Liu Zongyi z Šanghajského institutu mezinárodních vztahů v komentáři pro deník The Hindu.

Tchaj-wan ani Tibet nejsou nezávislí

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudili tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Trump minulý týden čelil kritice za telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Rozhovor, který byl první svého druhu od roku 1979, kdy Spojené státy přerušily oficiální diplomatické vztahy s touto zemí, popudil Peking. Část amerických politiků jej označila za diplomatický přešlap.

Demokraté neumí uznat mé vítězství

V televizním interview se Trump také vyjádřil k informacím některých médií, podle nichž Ústřední zpravodajská služba (CIA) tvrdí, že kybernetické útoky ruských hackerů byly během volební kampaně vedeny s cílem pomoci mu do prezidentského křesla. Podle Trumpa za zprávami stojí demokraté, kteří se nemohou smířit s jeho volebním vítězstvím. „Podle mě je to směšné. Je to jen další výmluva. Nevěřím tomu," prohlásil.

Je nutné připomenout, že krátce před volbami to byl právě Trump, kdo označoval celé prezidentské klání za zmanipulované. Ovšem ve prospěch demokratů. Netajil se tím, že by v případě vítězství Hillary Clintonové nechal celé hlasování přezkoumat.

Reklama

Doporučované