Hlavní obsah

Nikdo nesmí vysílat vraždu. Nový Zéland chce zastavit „online terorismus“

Nový Zéland a Francie pořádají summit kvůli extremismu a násilí na sociálních sítích.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a francouzský prezident Emmanuel Macron budou v polovině května v Paříži pořádat summit o extremismu na internetu. Ardernová setkání iniciovala po tragických událostech ve městě Christchurch, kdy ozbrojenec v mešitě zastřelil 50 lidí a vše streamoval přes sociální síť.

Článek

Setkání světových lídrů 15. května v Paříži pořádá Nový Zéland s Francií společně. Premiérka Ardernová chce stát v čele boje proti extremismu a terorismu na sítích, ovšem přiznává, že na to jen sami Novozélanďané nestačí. Využívá tak role Francie, která aktuálně předsedá G7.

V polovině března vstoupil útočník do novozélandské mešity a zavraždil 50 lidí. Celou tragédii sám natáčel a vysílal na Facebooku. I když správci zakročili, nakopírované video se začalo ve velkém sdílet po celém světě. Události v Novozélanďanech podnítily snahu o převzetí iniciativy v problematice násilí a šíření terorismu po sítích.

„Nikdo nemůže souhlasit se streamováním masové vraždy,” řekla Ardernová a začala jednat. Podle svých slov už spolupracuje s šéfy velkých internetových hráčů, jako je Facebook, Twitter, Microsoft nebo Google. A podle ní úspěšně. V květnu v Paříži by se měli sejít politici se zástupci technologických firem.

„Chceme zachovat principy svobodného, otevřeného a bezpečného internetu. Ale toto není o svobodě projevu, je to o prevenci násilného extremismu a terorismu online. Všichni musíme jednat – a to platí i pro provozovatele sociálních sítí, musí za to mít větší zodpovědnost,” řekla novozélandská premiérka ve středu.

Květnový summit není prvním krokem v řešení problému. Již loni v září Evropská komise navrhla nová pravidla o mazání závadného obsahu na sociálních sítích. Společnosti musí do hodiny od výzvy odstranit ze svého webu materiály s teroristickým obsahem.

Reklama

Doporučované