Hlavní obsah

„Nikdo se v tom nevyzná, ani poslanci, co to schválili,“ říká o zavřených obchodech o svátcích ekonom Prouza

Rozhovor s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zavření obchodů o některých státních svátcích se nesetkává s nadšením ani u prodejců, ani u nákupčích.

Článek

O ne příliš pozitivní reakci přišel do Rána na gauči podiskutovat prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Myslím si, že se v tom vůbec nikdo nevyzná, podle mě se v tom nevyznali ani ti poslanci, kteří to tehdy schvalovali,“ říká. Nařízení o uzavření obchodů s rozlohou nad dvě stě metrů čtverečních není totiž zcela konzistentní. Některé státní svátky zakazují obchodům mít otevřeno, během jiných ale toto ustanovení neplatí. Podle Prouzy nemá rozdělení svátků na dvě skupiny žádný logický základ, jde o náhodný výběr.

„Ideální by bylo tenhle nesmysl úplně zrušit, zapomenout na tu chybu, jít dál a nechat to na lidech,“ hovoří o jednom z návrhů, které jsou na programu jednání v Poslanecké sněmovně, Prouza.

Jedním z hlavních důvodů pro zavření obchodů o vybraných svátcích bylo, aby si zaměstnanci, kteří pracují ve velkých řetězcích s otevírací dobou během všech sedmi dní v týdnu, odpočinuli. Podle Prouzy by si však většina raději zvolila možnost jít do práce, zvláště s možností příplatku za práci ve sváteční den. Jak to vypadá s budoucím vývojem tohoto zákazu, je na obzoru jeho zrušení? To napovídá úvodní video.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované