Hlavní obsah

Nikdo vás do EU vstupovat nenutil, vzkázal francouzský ministr Polsku

Foto: Profimedia.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki po příjezdu na summit Evropské rady v Bruselu.

Reklama

Čtvrteční summitu šéfů vlád a států Evropské unie má kromě cen energií ještě jedno velké téma: dodržování zásad právního státu v Polsku. Francie vyslala na toto téma do Varšavy nezvykle ostrý vzkaz.

Článek

„Když nerespektujete pravidla, nemůžete těžit z výhod Evropské unie. Britové se o to pokoušeli, my jsme je ale nenechali,“ řekl francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune v televizi LCI. „Není to sýr nebo dezert,“ vzkázal před summitem Polsku myslíce na unijní dotace.

Beaune Polákům připomněl, že se suverénně rozhodli v referendu o vstupu do Evropské unie a že evropské smlouvy představují politické hodnoty, které mají Evropany chránit. „Nikdo vás nenutil vstoupit do Evropské unie. Můžete ji i opustit, jak jsme byli svědky u brexitu,“ prohlásil.

Beaune tak reagoval na vyostřující se konflikt mezi polskou vládou vedenou Stranou práva a spravedlnosti (PiS) a Bruselem. Evropská komise dlouhodobě kritizuje kontroverzní reformy polské justice, 7. října však polský Nejvyšší soud oznámil, že některé články evropských smluv nejsou v souladu s polskou ústavou, a zpochybnil tak nadřazenost unijního práva nad národním.

Francouzský ministr si podle svých slov nemyslí, že by Polsko chtělo Unii opouštět, domnívá se ale, že „riskuje, že se dostane ven tím, že nepřijímá společná pravidla“. Beaune mluví v této souvislosti o sankcích: „Nejprve musíme vést politický dialog, ale pokud to neskončí, mohou nastat sankce různého druhu, včetně finančních,“ pohrozil s tím, že takovou sankcí by bylo nezaplacení části takzvaného Plánu obnovy po pandemii koronaviru.

Bojovně se ale při příjezdu na summit tvářil i polský premiér Mateusz Morawiecki. Řekl, že Polsko se institucemi Evropské unie nenechá vydírat. Dodal, že Varšava uznává nadřazenost unijních norem v oblastech, kde státy EU přenesly své pravomoci na Unii, avšak nenechá se vydírat hrozbami zablokování fondů.

Návrh na krácení finančního příspěvku z Plánu obnovy má dnes přednést právě Francie ústy prezidenta Emmanuela Macrona, který v této věci nalezl spojence v nizozemském premiérovi Marku Ruttem. „Nezávislost polské justice je klíčovým tématem, o kterém bychom měli diskutovat. Je velmi těžké si představit, že by Polsko mělo dosáhnout na velké peníze z nového fondu, dokud toto nebude vyřešeno,“ řekl šéf nizozemské vlády, podle kterého je třeba být vůči Polsku „tvrdý“. Stejný názor má i pětice dalších členských států.

Macron se ve čtvrtek ráno potkal s Morawieckim na bruselském letišti, kde ho vyzval k dialogu s Evropskou komisí.

Na straně Polska stojí naopak Maďarsko, řada dalších zemí včetně Německa pak dává přednost opatrnějšímu postoji a dalšímu vyjednávání s polskou vládou.

Reklama

Doporučované