Hlavní obsah

Nikdy jsme netvrdili, že je dostaneme před rozsudkem. Česko stále věří v záchranu dvojice zadržené v Turecku

Turecko podalo žalobu na dvojici Čechů podezřelých z terorismu. Česká strana se soudem počítala a o jejich vydání vyjednává dál.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Turecká prokuratura požaduje pro dvojici Čechů zadržených loni v listopadu sedm a půl až 15 let vězení. Ti obvinění popírají.

Článek

Turecká prokuratura požaduje pro dvojici Čechů, kteří byli zadrženi loni v listopadu jako podezřelí z terorismu, sedm a půl až 15 let vězení. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas čelí obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci, informoval list Daily Sabah. Obžalobu podala ve středu prokuratura ve městě Şirnak na jihovýchodě Turecka a případem se nyní zabývá tamější trestní soud (podívejte se na video nad článkem).

Česká strana ale není posunem překvapena. „Soud se bude rozhodovat na základě důkazů, podle toho bude volit výši trestu. Je to něco, s čím jsme počítali. Jednání s tureckou stranou o vydání Čechů poplynou dál, ale my jsme nikdy netvrdili, že je dostaneme domů dříve,” řekla Seznam Zprávy Michaela Lagronová, tisková mluvčí Ministerstva zahraničních věcí.

Podle ministerstva je pravděpodobné, že se nepodaří dosáhnout vydání Čechů dříve, než padne rozsudek. Ministr Lubomír Zaorálek se v prosinci setkal se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavusogluem. Po jednání uvedl, že vidí na turecké straně ochotu pomoci a vyjít Česku vstříc. Už tehdy řekl, že případ nepůjde vyřešit za den.

Deník Daily Sabah v titulku i v textu zprávy označuje Čechy za teroristy z kurdských Lidových obranných jednotek Ty jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie, která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících, která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám.

Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranici u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od svého zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů. Podle listu se zatčení uskutečnilo na základě informace tajných služeb.

Podle obžaloby oba Češi již několikrát navštívili tábory „teroristů" v Turecku. V teroristických kruzích je prý Farkas znám pod kódovým označením Serxwebun Botan a Všelichová jako Zelane Botan.

Oba Češi obvinění popírají a uvádějí, že jsou humanitárními aktivisty. Podle nich také kurdské Lidové obranné jednotky nejsou teroristickou organizací, s odůvodněním, že bojují proti radikálům z Islámského státu.

Reklama

Doporučované