Hlavní obsah

Nikdy, nebo navždy. Britská nabídka Hongkongu Čínu rozčílila, lidé váhají

Foto: Profimedia.cz

Před britským konzulátem se shromažďují propekingští demonstranti, kterým se krok vlády Borise Johnsona značně nepozdává.

Reklama

Hongkongští držitelé britských zámořských pasů mají jedinečnou možnost – získat britské občanství. Podle Číny tím ale Británie porušuje dohodu. Tutéž, podle které měl Hongkong do roku 2047 zůstat veskrze svobodným územím.

Článek

Velká Británie v neděli spustila očekávaný vízový program umožňující obyvatelům Hongkongu využít cestu, která by po pěti letech života a práce na ostrovech mohla vyústit v získání britského občanství. Britové, kteří na programu pracovali celé měsíce, jsou na něj nyní náležitě hrdí.

O vízum tohoto typu mohou požádat držitelé britského národního (zámořského) pasu, označovaného jako BN(O), a jejich nejbližší rodinní příslušníci. Jde o poměrně rychlou a snadnou cestu k získání britského občanství. A také instantní způsob, jak o něco víc vytočit Peking.

Online registrace začala v neděli v 17:00 po několika měsících diplomatických jednání. Plán na pomoc asi 5,4 milionů Hongkonžanům Londýn osnoval od loňského července, kdy v Pekingu vešel v platnost kontroverzní zákon o národní bezpečnosti. Krátce po spuštění registrace ministryně vnitra Priti Patelová na Twitteru vyjádřila své nadšení slovy: „Je to hrdý den v našem silném historickém vztahu, protože plníme svůj slib obyvatelům Hongkongu.“

Krátce po spuštění akce o sobě dalo vědět i čínské ministerstvo zahraničí. V rozhořčeném vyjádření informovalo, že země nadále nebude BN(O) uznávat jako cestovní doklad – jeho držitelé by tak nebyli schopní překročit hranici pevninské Číny. Akci Londýna ministerstvo označilo jako „krok drzých banditů“ a obvinilo Británii z porušování minulých slibů. Novou možnost „silně odsoudil“ i úřad pro záležitosti Hongkongu a Macaa a obvinil jej z ponížení Hongkonžanů na „občany druhé třídy“. Někteří hongkongští představitelé už uvedli, že to pro držitele BN(O) se zaječími úmysly znamená Sophiinu volbu: buď si vyberou britský zahraniční pas, nebo právo na trvalý pobyt v Hongkongu.

Najednou je to ta Čína, která se ohání společnou čínsko-britskou deklarací podepsanou oběma zeměmi v roce 1984, která stanovila základní pravidla pro další vývoj Hongkongu po jeho návratu pod čínskou správu v roce 1997. „Britská strana nedodržela svůj slib. A dokonce bezostyšně tvrdí, vzhledem k její invazivní a koloniální historii, že jí jde o úctu k jejímu historickému vztahu a přátelství s Hongkongem,“ uvádí nyní Čína, která poslední roky ignorovala fakt, že tatáž dohoda zaručuje do roku 2047 Hongkongu práva podle principu „jedna země, dva systémy“.

„Toto je logika drzého bandity. Jedná se o otevřenou urážku svrchovanosti Číny. Přísně se k tomu stavíme,“ upozornila Čína v neděli. Pekingský styčný úřad v Hongkongu také obvinil Británii z porušování mezinárodního práva.

Strach z odplaty úřadů

Váhat ale začali i samotní adepti na nový život v Británii. Podle webu britské vlády musí vyplnit různé podrobnosti, například kontaktní čísla a e-mailové adresy, a předložit doklad o podpoře své registrace. Některé však při vyplňování formuláře zaskočilo, že je podmínkou získání víza zanechat otisky prstů ve vízovém středisku britské vlády v hongkongské oblasti North Pointu. Mnozí tak čekají, až 23. února britská vláda uvede do provozu komplexní aplikaci pro chytré telefony, která veškeré tyto požadavky dokáže zpracovat na dálku.

Mezi čekateli je i investiční bankéř, který pro hongkongská média promluvil pod jménem Sam Lau. Hongkong chce opustit nejpozději v březnu a plánuje využít chystané aplikace. Ta by měla být schopná číst biometrické čipy na pasech BNO, hongkongských (HKSAR) a unijních, čímž by žadatelům odpadla nutnost osobní návštěvy North Pointu a snímání otisků prstů.

Lau se stejně jako mnozí další obává, že by osobní návštěva vízového centra a zanechání otisků prstů znamenalo „prodat data“ hongkongské vládě. Jiného žadatele, pana Lama, zase z nutnosti osobní návštěvy vízového centra přepadly obavy z odplaty místních úřadů. „Jak si mohu být jistý, že venku nebude stát někdo s kamerou a natáčet lidi?“ řekl pro SCMP 38letý muž, jehož partnerka se do Británie přestěhovala už v loňském roce.

Rodina nebo peníze

Vízový systém nyní před těžkou volbu staví i hongkongské rodiny s dětmi. Mnozí zvažují možnost vyslání jednoho z rodičů s dětmi do Británie, zatímco by druhý zůstal ve městě a vydělával peníze, což nový systém umožňuje. Ačkoli by většina rodin upřednostňovala přestěhování do Británie celé rodiny, svou roli sehrává strach z nejistoty – nabídky na dobře placenou práci jim nikdo neslíbí. Žadatelé si jsou dobře vědomi, že aktuální míra nezaměstnanosti ve Velké Británii činí 4,9 procenta a podle oficiální prognózy by se měla do poloviny roku zvýšit na 7,5 procent. „Pokud se nejdříve přestěhuji do Británie se svou dcerou, obávám se, že si nezvyknu na to, že u sebe nemám svého manžela,“ uvádí zase 38letá matka. „Politický status quo v Hongkongu je špatný. Ale pro dětství mé dcery je důležitá úplná rodina.“

Ke zmatkům dochází od neděle také na mezinárodním letišti v Hongkongu. Leteckými společnostmi proběhla informace hongkongského imigračního oddělení, podle které by personál letiště i leteckých společností neměl uznávat pasy BN(O). O výměnu svých britských zámořských pasů na ty hongkongské (HKSAR) měli být požádáni i zaměstnanci aerolinek Cathay Pacific. Jiní členové personálu však pro média uvedli, že cestující budou moct dokument BN(O) k odbavení používat i nadále. Proti tomu se pak postavilo imigrační oddělení, podle kterého nelze od neděle tento typ pasu použít pro vstup a výstup ze země a cestující musí mít k úspěšnému odbavení pas HKSAR.

Nové vízum umožní každému s pasem BN(O) a jejich rodinným příslušníkům zůstat v zemi až pět let s právem pracovat a studovat, a v dalším roce požádat o občanství. Veřejné školství je pro osoby mladší 18 let zdarma, takže se nově otevírá možnost pro ty rodiče, kteří chtějí pro své děti zajistit studium v zámoří a neplatit za nákladné internáty. V loni v říjnu britská vláda odhadovala, že během příštích pěti let může emigrovat více než 1 milion Hongkonžanů. Střízlivější odhady mluví ale o 300 tisících lidí.

Reklama

Doporučované