Hlavní obsah

Nikdy nechoďte nakupovat hladoví. Klíčové kroky, jak skoncovat s plýtváním jídlem

Pořad Rodinka: Jak skoncovat s plýtváním jídlem, radí kuchař Martin Škoda.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Regály plné cedulek „akce“ nebo „1+1 zdarma“. I tak se dají poznat dny, kdy toho sníme více, než je obvyklé. Jako třeba vánoční svátky. Jak neplnit nákupní košíky zbytečně a neplýtvat tak penězi i jídlem?

Článek

„Nakupovat v menším množství a častěji.“ Tak zní první rada, která napadne kuchaře Martina Škodu při odpovědi na otázku, jak neplýtvat jídlem. Lidé ve snaze vyhnout se každodenním návštěvám obchodů vozí domu plné tašky potravin, které ale nakonec (se zastávkou v lednici či spíži) neskončí na talíři, nýbrž v koši. „Osvědčilo se mi brát si jen to, co ten den nebo další zpracuji. A pak jít nakupovat znova. Nebo naopak nakupovat jen to, co chci reálně vařit,“ říká Škoda.

V opačném případě lednice plníme jídlem, na které zapomínáme, a pak s lítostí zjišťujeme, že doba expirace už dávno minula. I na to je třeba dávat při nakupování pozor a věci, které je potřeba zpracovat v blízkých dnech, buď nebrat, nebo si být jistí, že je stoprocentně spotřebujeme.

Pastí, do níž se spotřebitelé lehce chytají, jsou různé výhodné nabídky, které pak ale zas tak výhodně dopadnout nemusí. Sice při nákupu ušetříme pár korun, jídlo ale mnohdy ani nestihneme spotřebovat. Je proto dobré zamyslet se nad tím, pro co jsme do obchodu skutečně přišli, a nenechat se zlákat akční nabídkou.

Martin Škoda je autorem pořadu Konec plýtvání na Stream.cz, kde se věnuje nejen skladování potravin tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé, ale také jejich co nejpečlivějšímu zpracování do posledního kousku. Inspirovat se můžete v úvodním videu.

V Rodince jsme se vydali i rovnou do kuchyně. Petr Zajíček se po klasických vánočních dobrotách rozhodl zkusit něco exotičtějšího.

Petr Zajíček a kuchař Martin Polačko vaří mexické tacos.Video: Kamila Bejlková

Reportáž je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované