Hlavní obsah

Nikdy neodstoupím, tvrdí odsouzený starosta Novotný

Otitulkovali jsme rozhovor s Pavlem Novotným. Jinak byste tohle video nezvládli.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ODS může vyloučit člena, který byl odsouzen pro úmyslný trestný čin, píše se ve stanovách občanských demokratů. Právě za takový čin byl tento týden odsouzen výrazný politik strany, řeporyjský starosta Pavel Novotný. Vypadá to ale, že o členství ve straně se bát nemusí.

Článek

Novotný byl ve čtvrtek pravomocně odsouzen za výhrůžky zabitím Marku Vítovi, bývalému fotbalistovi a exmanželovi moderátorky Mirky Čejkové. Činu se měl dopustit v roce 2016.

ODS má ve stanovách, že členství může mimo jiné zaniknout právě kvůli pravomocnému odsouzení za úmyslný trestný čin. Nejde ale o automatické vyloučení, musel by o něm rozhodnout jeden ze dvou příslušných orgánů strany, například výkonná rada ODS. V ní zasedá předseda Petr Fiala, místopředsedové a své zástupce tu mají všechny kraje.

Vedení strany se ale do vylučování mediálně známého starosty zrovna nehrne. „Zatím jsme to neřešili. Tím, zda by měl skončit, jsem se zatím vůbec nezabýval,“ uvedl například předseda Senátu Miloš Vystrčil. Seznam Zprávy oslovily několik členů výkonné rady, téměř nikdo z nich ale neodpověděl.

Nejvýše postavený občanský demokrat, předseda strany Petr Fiala, vzkázal, že žádné kroky podnikat nehodlá. „V tomto případě nechám rozhodnutí na členech místního sdružení,“ uvedl pro Seznam Zprávy Fiala.

Právě místní sněm je druhým z orgánů partaje, který by mohl Novotného vyloučit. Místnímu sdružení Řeporyje, pod které případ spadá, předsedá sám Novotný. Na dotaz, zda bude v této věci svolávat jednání, starosta reagoval slovy, zda se redaktorka nezbláznila.

Bojím se jen kapusty

„Místní sdružení, kde jsou moji přátelé? Nebo chcete, abych ho svolal? Tak já ho svolám. Já nemám čas svolávat místní sněm,“ uvedl Novotný. „Nikdy neodstoupím, nikdy. Nech si to všichni zapamatují,“ dodal vzápětí v narážce na legendární výrok premiéra Andreje Babiše.

Vyloučení ze strany se prý neobává. „Já se neobávám vůbec ničeho, já se bojím akorát vařené růžičkové kapusty,“ dodal.

Novotný na Víta v minulosti podal několik trestních oznámení. Později se obrátil na policii se zprávou, ve které vyhrožoval Vítovou vraždou. Údajně si tak chtěl vynutit pozornost policistů, později uznal, že to nebyl šťastný způsob.

Pravomocně odsouzený politik musí uhradit státu peněžitou sankci ve výši 66 600 korun. I přes odsouzení hodlá zůstat ve funkci starosty Řeporyjí.

„Pro mě je důležité, že mohu prostřednictvím médií varovat potenciální oběti nebezpečného recidivisty Marka Víta. Děkuji, že mám další prostor. Dám si ještě dovolačku, třeba ještě dostanu možnost říct do médií: Bacha, Marek Vít je podvodník,“ citoval Novotného komentář k rozsudku server Idnes.cz.

Reklama

Doporučované