Hlavní obsah

Nikola Čechová s Terezou Španihelovou o transsexualitě a o tom, co obnáší změna pohlaví

V centru: Nikola Čechová a Tereza Španihelová.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do dalšího dílu pořadu V centru si moderátorka Nikola Čechová pozvala Terezu Španihelovou, která ve svých 33 letech prošla operativní změnou pohlaví a svůj příběh veřejně mapuje na sociálních sítích.

Článek

„Transsexuál je člověk, který se narodí do těla se špatným pohlavím,“ vysvětluje hned na úvod Tereza rozdíl mezi transsexuálem a transvestitou. „Je to nesoulad těla a duše,“ dodává.

Kdy si poprvé uvědomila, že je jiná, si už přesně nevybavuje. „Dlouho jsem si myslela, že mám třeba jenom nějaký fetiš na oblékání ženského oblečení,“ vysvětluje svůj počáteční zmatek, kterého se zbavila až okolo šestadvaceti let.

Hlavní problém Tereza vidí v tom, že lidé jsou ohledně problematiky transsexuality neinformovaní.

„Když jsi v lese a je tma, tak se bojíš, protože nic nevidíš a jenom slyšíš zvuky. Ale když se rozednívá, máš pocit, že ten les je nejkrásnější na světě,“ říká o neznalosti lidí. Ta jí v počátcích její cesty způsobovala největší problémy. Lidé ji běžně nazývali transvestitou, někdo ji dokonce několikrát napadl. Devadesát procent přátel se od ní prý odvrátilo.

„Bylo to těžký. Ale nikdy jsem před ničím neutekla a neviděla jsem důvod, proč bych měla utíkat teď,“ odpovídá na otázku, proč se neodstěhovala ze svého rodného města Opavy, což jí doporučovali psychologové.

Co se týká finanční stránky, operaci genitálií hradí pojišťovna. Plastika prsou a odstranění vousů je v řádech desetitisíců a pacient si je musí platit sám. Za nejbolestivější proceduru považuje právě epilaci vousů.

Na otázku, zda chce zbytek života strávit s mužem, nebo ženou, zatím nedokáže odpovědět.

„Když pozoruji chlapy, tak si říkám, že to nedám,“ říká s úsměvem. Čeští muži se podle ní mají pořád co učit.

Reklama

Doporučované