Hlavní obsah

Nirvana pro dnešní děti. Billie Eilish je korunovaná královna popu

Foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletá americká zpevačka Billie Eilish.

Reklama

Znuděné, nepřítomné oči, křiklavá barva vlasů, jasný světonázor a hlas, který hypnotizuje davy. Osmnáctiletá zpěvačka Billie Eilish už chvíli ovládá svět popu, v neděli večer navíc proměnila všechny své nominace na hudební ceny Grammy a získala šest zlatých gramofonků. „Proč se mě nebojíš? Proč se o mě zajímáš?“ ptá se Billie v písničce „bury a friend“. Proč se o ni tedy zajímáme?

Článek

„Stejná obsese, jako mají dneska moje dcery s Billie Eilish, byla v devadesátých letech s Nirvanou,“ komentoval úspěch kalifornské zpěvačky Dave Grohl, který s kultovní kapelou Kurta Cobaina hrál až do smrti jeho frontmana.

Svůj první song Billie nahrála na platformu SoundCloud, když jí bylo teprve třináct. V patnácti už měla podepsanou smlouvu s Interscope Records a v šestnácti už existovala značka, která se na internetu šířila jako lavina, Billie Eilish. V březnu 2019 vydala debut „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“, postupně si začala získávat i „starší publikum“, tedy 25+.

Eilish je její druhé jméno, nejedná se o příjmení. Narodila se v Los Angeles v roce 2001 jako Billie Eilish Pirate Baird O'Connellová. Ve světě popu začala používat jen první dvě, ovšem mnozí by se shodli na tom, že k ní nejvíce sedí prostřední „Pirate“. Dělá, co chce, říká, co chce, vypadá, jak chce.

„Nikdy jsem nechtěla, aby o mně svět věděl všechno. Proto nosím tak velké oblečení. Aby nikdo neviděl, co je pod ním,“ říká Billie v reklamě pro módní značku Calvin Klein. Odmítá ale tvrzení, že nosí takové oblečení jako „prevenci“ před sexuálním obtěžováním. Pokud holky chtějí nosit obtažené oblečení, tak ať, říká osmnáctiletá zpěvačka.

Foto: Profimedia.cz

Billie Eilish a její bratr Finneas po udílení cen Grammy.

„Billie Eilish změnila současnou pop music tím, že porušila všechna pravidla,“ zamýšlí se nad osobností mladé zpěvačky hudební publicista časopisu Headliner Vojtěch Tkáč. Podle něj totiž na první pohled neztělesňuje žádné stereotypy popové zpěvačky. Právě tím je výjimečná. „Od začátku je sama sebou a pro nejmladší generaci posluchačů symbolizuje idol, se kterým se můžou ztotožnit,“ říká publicista pro Seznam Zprávy.

„Mami, kde mám zuby?“ volá mladá Billie na svoji mámu v reportáži Meaghan Garvey v magazínu The Fader. Myslí tím svoje vyndavací rovnátka Invisalign. Právě ta udělala „cool“, když se dostala až do intra její úspěšné desky, před tím, než začne zpívat, vyndá si je Billie s typickým lupnutím a potažením sliny. „Sundávám si svoje Invisaligns a tohle je moje album,“ říká v záchvatu smíchu Billie a začne hit „Bad Guy“, který zboří světové hitparády.

Od začátku na svých písních spolupracuje s o tři roky starším bratrem Finneasem. Píše, skládá, produkuje, hraje v kapele a co víc, hlídá jí záda. V zářivém a strakatém obleku ji doprovázel v neděli na vyhlášení cen Grammy. „Tohle je můj bratr Finneas, je to můj nejlepší kámoš,“ řekla na pódiu v jeho společnosti Billie, když vyhrála v kategorii deska roku. „Tahle cena je pro všechna děcka, která si ve svých pokojích skládají vlastní muziku,“ dodal dojatý Finneas.

„Zpívá o problémech dospívání, prvních láskách i hledání sama sebe,“ popisuje hudbu Vojtěch Tkáč. V tom by ale nijak nevybočovala od jakékoliv jiné mladé popové hvězdy. „Dělá to ale bez zbytečného patosu a snahy se komukoliv zalíbit,“ vysvětluje však publicista. Podle něj je právě i díky bratru Finneasovi žánrově nesmírně rozmanitá, osobitá a nebojí se experimentovat.

Její vizuální identita a estetika sociálních sítí dráždí. Jak trefně poznamenaly The New York Times, se svým křiklavě zeleným melírem, dlouhými hadími nehty a provokativními pózami připomíná spíš Marilyna Mansona než svoje popové kolegyně Taylor Swift nebo Katy Perry.

„Díky hitům v čele s Bad Guy si zpěvačku zamilovali fanoušci rapu, rádiového popu i alternativy,“ komentuje Tkáč velký úspěch v hudebních cenách Grammy. Připouští, že by si v kategorii pro nejlepší interprety zasloužila vítězství i španělská zpěvačka Rosalía. Nad přínosem Billie Eilish však podle něj nelze pochybovat. „Kdy naposledy se tolik mluvilo o umělkyni, která vydala jen jedno album a je jí teprve osmnáct let?“ dodává.

Reklama

Doporučované