Hlavní obsah

Nizozemec, který brutálně zbil pražského číšníka, poslal z vazby dopis

Pustťe si záznam útoku z 21. dubna v pražské Vladislavské ulici (archivní video).Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Několik měsíců po svém zadržení zveřejnil jeden z hlavních aktérů surového útoku na číšníka v centru Prahy omluvu. Zraněnému muži nabídl také finanční pomoc.

Článek

Nizozemec Armin N., který na konci dubna spolu s několika kumpány napadl číšníka v centru Prahy, se za své činy omluvil. V dopise adresovaném všem Nizozemcům vyjádřil omluvu za celý incident i za ostudu, kterou za něj svým krajanům způsobil.

Dopis útočníka zveřejnil nizozemský list Algemeen Dagblad. Pachatel útoku ho napsal ve vazební cele v pražské Ruzyni, kde je od 23. dubna zadržen na základě obvinění z těžkého ublížení na zdraví.

„Je těžké popsat, jak moc je mi to líto a jak se stydím za to, že jsem někoho vlastníma rukama zranil. Nemluvě o tom, kolik lidí muselo tomu nesmyslnému násilí přihlížet,“ napsal osmadvacetiletý muž v dopise. Zároveň rodině napadeného číšníka slíbil finanční pomoc.

Video: Číšník po útoku popisuje, co se stalo:

Číšník poprvé promluvil o drsném útoku Nizozemců v centru Prahy.Video: Hanuš Hanslík

„Nemůžu to popřít. Lituji toho, cítím se za to všechno velmi poníženě a napadenému muži se v dopise omlouvám,“ pokračoval Nizozemec v rozhovoru pro tamní deník AD. „Když jsem se dozvěděl, že má dítě, zlomilo mi to srdce. Má lidi, kteří jsou na něm závislí, je to příšerné,“ dodal.

Útočník se svěřil, že jeho agresivita rostla s množstvím požitého alkoholu. Jedním dechem ale dodává, že to nemůže sloužit jako výmluva. „Chyboval jsem a neočekávám žádnou formu lítosti,“ sdělil také.

Fitness trenér z nizozemského Haagu byl spolu se svými kumpány zadržen krátce po útoku na pražském Letišti Václava Havla. Chystali se odletět zpátky do vlasti.

Trojice z mužů byla ve zrychleném řízení odsouzena za výtržnictví. Vyvázla s pokutou a pětiletým zákazem pobytu v České republice. Armina společně s jedním dalším mužem policie obvinila z trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Rozsudek padne v září, mužům hrozí až desetileté tresty.

K incidentu došlo v sobotu 21. dubna v zahradní restauraci ve Vladislavově ulici v centru Prahy. Číšníka útočníci mlátili pěstmi a několikrát ho také kopli do hlavy. Napadený muž vyvázl s otřesem mozku, rozbitou čelistí i dírou ve spánku. Několik týdnů pobýval na jednotce intenzivní péče.

Reklama

Doporučované