Hlavní obsah

Nizozemská dálnice hraje při porušení pravidel nejrůznější melodie. Podle místních je to spíše nekončící kakofonie

Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Tóny začnou znít při porušení pravidel, jako je najetí auta na bílé pruhy na okrajích silnice nebo při překočení povolené rychlosti.

Článek

Pokud řidiči pojedou po dálnici kolem nizozemské vesnice Jelsum, mohou si za jízdy poslechnout nejrůznější tóny, které vydává sama silnice. Ta začne hrát, pokud auto poruší některá silniční pravidla.

Melodie vzniká při dotyku pneumatik s bílými pruhy, které jsou umístěné po okrajích silnice nebo také při překročení maximální povolené rychlosti, to je zde 60 kilometrů za hodinu.

Zpestření jízdy po klidné krajině se ale nelíbí místním obyvatelům. Neustálé hučení silnice je prý přivádí k šílenství. Pokud dojde k překročení rychlosti, začne hrát například hymna provincie Frísko, která je v severní části Nizozemska.

„Minulou sobotu v noci tudy projížděly taxíky do města Leeuwarden a na cestě se snažily projet cestu, co nejrychleji, takže jsme slyšeli hrát hymnu celou noc,” popsal jeden z místních obyvatel vesničky Jelsum.

Tóny jsou podle místních tak hlasité, že jsou kvůli nim v noci vzhůru a zvuk připomíná spíše nekončící kakofonii. Podle místního tisku Leeuwarder Courant by tak po stížnostech měla být technologie odstraněna.

Reklama

Související témata:

Doporučované