Hlavní obsah

Nizozemská vláda kvůli skandálu s dávkami podala demisi. Těsně před volbami

Foto: Profimedia.cz

Mark Rutte je nizozemským premiérem od roku 2010.

Reklama

Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil v pátek odpoledne demisi své vlády. Stalo se tak pouhé dva měsíce před parlamentními volbami. Rutte se svou vládou čelí v posledních týdnech kritice kvůli skandálu s přídavky na děti.

Článek

Rutteho kabinet podal demisi poté, co vyšlo najevo, že stát chybně sledoval tisíce rodin kvůli údajným podvodům s dávkami. Podle agentury Reuters premiér přiznal za skandál odpovědnost.

Ministři se měli rozhodnout, zda podat demisi jen dva měsíce před březnovými volbami. Po jednání vlády premiér Rutte informoval nizozemského krále Viléma Alexandra o demisi.

V čem skandál spočívá?

Podle německého serveru Deutsche Welle obvinil stát z nekalých praktik tisíce rodin, které pobíraly v letech 2013 až 2019 příspěvky na děti. Tyto rodiny pak musely peníze vracet. Šlo o desítky tisíc eur. Mnoho rodin se tak ocitlo ve finanční tísni, mnohá manželství pak skončila rozvodem. Podle agentury Reuters se jedná o zhruba 10 tisíc rodin.

Mnoho postižených rodin má podle zprávy finančního úřadu z minulého roku dvojí občanství či je součástí etnických minorit.

Právník Orlando Kadir, který zastupuje kolem šesti set rodin v soudním řízení proti vládním úřadům, tvrdí, že jde o výsledek „etnického profilování ze strany byrokratů, kteří se zaměřili na jména znějící zahraničně“.

Vyšetřovací parlamentní komise v prosinci ve zprávě uvedla, že se jedná o „bezprecedentní bezpráví“. Rodiny musely peníze vrátit, aniž by měly možnost dokázat svou nevinu.

Mark Rutte, který je premiérem od roku 2010 a patří k nejviditelnějším unijním politikům, označil situaci za „ostudnou“.

Jaké jsou reakce politiků?

Předseda zelených (GroenLinks) Jesse Klaver na Twitteru napsal, že rezignaci vítá. Uvedl, že jde o „správné rozhodnutí pro Nizozemsko“.

„Nechť se z této situace stane nový začátek, bod zlomu,“ napsal Klaver s tím, že by skandál mohl vést k reformě sociální politiky země.

Tlak na vládu Marka Rutteho vygradoval ve čtvrtek poté, co rezignoval lídr opoziční Strany práce (Partij van de Arbeid, zkráceně PvdA) Lodewijk Asscher. Ten zastával v druhé Rutteho vládě v letech 2012 až 2017 funkce vicepremiéra a ministra sociálních věcí. V březnových volbách již kandidovat nebude.

„Nevěděl jsem, že finanční úřad neoprávněně stíhá tisíce rodin,“ uvedl podle Deutsche Welle veterán nizozemské politiky poté, co oznámil svou rezignaci.

"Vzali mi auto, ledničku a skoro půl platu"

Asi 10 tisíc poškozených rodin dostane odškodnění nejméně 30 tisíc eur.

Šestačtyřicetiletý Roger Derikx z města Hoofddorp je otcem dvou dětí. Byl chybně obviněn z podvodu a musel vrátit 60 tisíc eur. „Nadměrný tlak byl jedním z důvodů rozvodu,“ řekl Deutsche Welle. „Finanční úřad je velmi mocný. Bez soudu vás vyždímá.“

V současné době již s dětmi vychází dobře. Situaci, ve které se rodina ocitla, však označil za „absolutní chaos“. „Přišli ke mně domů, vzali mi ledničku, auto a 40 % platu,“ popsal svou zkušenost s finančním úřadem.

Vysoké preference

I přes skandál průzkumy naznačují, že Nizozemci své vládě stále věří – má podporu až dvou třetin obyvatel. Rutte uvedl, že kabinet bude i nadále vést zemi v covidové krizi. Ve svých funkcích ministři i premiér zůstanou až do sestavení nové vlády. Jediný ministr, který opustil vládu s okamžitou platností, je šéf resortu hospodářství a klimatické politiky Eric Wiebes. V Rutteho druhé vládě byl státním tajemníkem pro daňové záležitosti a ve zmiňované aféře byl nejčastějším terčem kritiky.

Volby se budou v Nizozemsku konat 17. března. Voliči rozhodnou, kdo obsadí 150 křesel v parlamentu. Rutteho největším vyzyvatelem je kontroverzní politik Geert Wilders, který vede protiimigrační, protiislámskou a euroskeptickou Stranu svobody (Partij voor de Vrijheid – PVV). Ve volbách v roce 2017 se jeho strana umístila na druhém místě.

Země je v současnosti v plošném lockdownu. Snaží se tak zamezit šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované