Hlavní obsah

Nizozemsko je podle soudu částečně odpovědné za 300 mrtvých muslimů u Srebrenice

Foto: Wikimedia Commons/Michael Büker

Nizozemsko je podle soudu částečně odpovědné za tři sta mrtvých muslimů u Srebrenice.

Reklama

Nizozemský nejvyšší soud rozhodl, že je Nizozemsko částečně zodpovědné za smrt tří stovek muslimů ve Srebrenici z července 1995. Informaci přinesl zpravodajský server Euronews.

Článek

Příbuzní obětí poprvé žalovali Nizozemsko v roce 2007. Říkají, že je země zodpovědná za smrt tří stovek muslimských mužů, jelikož je nizozemské vojenské jednotky nepřijaly na základnu Spojených národů. Události se staly 13. června 1995.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že nizozemské mírové síly mohly muslimským mužům povolit, aby zůstali v bezpečí základny, a že jejich vydáním do rukou bosenskosrbských jednotek je vystavily možnému týrání či zabití.

Při masakru ve Srebrenici zemřelo okolo osmi tisíc muslimů, především mužů a chlapců.

Podle zpravodajky BBC Anny Holliganové nizozemský soud rozhodl, že je země zodpovědná za úmrtí muslimů z 10 procent. Nejvyšší soud tak změnil dřívější rozhodnutí soudu nižší instance, podle kterého nesla nizozemská vláda odpovědnost z 30 procent.

Soud tak dospěl k jinému názoru než jeho generální advokát, který v lednu verdikt označil za „iracionální“ a řekl, že „jej nelze podpořit“.

„Nizozemští vojáci vydáním mužů jednali nezákonně,“ konstatoval podle agentury Reuters nejvyšší soud. „Vzali těmto mužům šanci zůstat mimo dosah bosenských Srbů,“ zdůraznil.

Srebrenický masakr je jednou z nejtemnějších kapitol občanské války, která doprovázela rozpad Jugoslávie. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii incident označil za akt genocidy.

Srebrenica byla jednou z bezpečných zón vyhlášených při bojích v Bosně a Hercegovině. Bezpečnost měly tamním obyvatelům zajišťovat nizozemské vojenské jednotky pod hlavičkou OSN. Nizozemci ale byli nedostatečně vyzbrojeni a někteří upadli při obléhání města do zajetí srbských jednotek generála Ratka Mladiče, pod jehož vedením bosenští Srbové Srebrenici obsadili.

Po masakru, za který byli od počátku částečně viněni nizozemští vojáci, padla nizozemská vláda.

Reklama

Doporučované