Hlavní obsah

Nizozemsko se obává ruského zásahu do voleb, spolehne se na tužku a papír

Volební lístky v březnových nizozemských volbách do parlamentu se budou počítat ručně.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Holandský ministr vnitra se obává zranitelnosti sčítacího programu, hackeři by ho mohli napadnout a ovlivnit tak výsledky voleb.

Článek

Odevzdané hlasy v nadcházejících březnových volbách do nizozemského parlamentu se budou počítat ručně. Tamní vláda tak chce předejít možnému útoku hackerů na sčítací počítačový systém, který nizozemský ministr vnitra Ronald Plasterk označil za „zranitelný”.

Nizozemsko se chce vyhnout ovlivnění voleb Ruskem, před čímž evropské partnery varovaly ve společné zprávě americké zpravodajské služby. „Nemohu vyloučit, že se státní aktéři nepokusí těžit z ovlivnění politických rozhodnutí a veřejného mínění v Nizozemsku,” uvedl Plasterk podle britského deníku The Guardian.

Sčítací program může ovlivnit i hacknutý USB disk

Nizozemská televize RTL Nieuws ve spolupráci s bezpečnostním expertem Sijmenem Ruwhofem zkoumala, zda lze program OSV, který se ke sčítání hlasů používá, ovlivnit. Nizozemští voliči sice vyplňují volební lístky tužkou a komise je pak ručně sčítá, ale výsledky jsou předány k vyhodnocení právě softwaru.

Napsal jsem na blog: Jak hacknout nadcházející holandské volby a jak hackeři mohli napadnout všechny nizozemské volby od roku 2009.

Podle Ruwhofa je program velmi zranitelný, a to hlavně kvůli své zastaralosti a nejasnostem v pravidlech, kde a kdy lze software instalovat. Pokud bude systém nainstalovaný například na starší počítač používající operační systém Windows XP, pro nějž Windows zastavil aktualizaci zabezpečení v roce 2014, stačí, aby byl připojený k internetu, a sčítání může narušit vir.

Stejně tak lze ovlivnit volby při manipulaci s nechráněnými USB disky, na nichž se dílčí výsledky uchovávají, nebo nezabezpečenými tabulkovými soubory.

Nizozemské referendum ovlivnily ruské dezinformace

Ministr vnitra řekl nizozemské televizi, že mezi možnou hrozbu počítá Rusko. „Existují náznaky, že Rusové by mohli mít zájem. Pro následující volby se tedy musíme spolehnout na starou dobrou tužku a papír.”

S vlivem ruských webů se střetli Nizozemci už loni v dubnu. Holandský web šířící poplašné zprávy sesbíral 300 tisíc hlasů potřebných k vyvolání referenda o přijetí asociační dohody s Ukrajinou. Nizozemci ji posléze odmítli a jako důvody jmenovali dezinformace šířené televizí Russia Today nebo proruským webem Sputnik. Podobnou, ryze technicistní smlouvu přitom bez většího zájmu veřejnosti podepsalo Nizozemsko s Moldavskem, Jordánskem nebo Chile.

Patnáctého března odstartuje Holandsko rok zásadních voleb v Evropě, která čelí vzestupu krajně pravicových a populistických stran. V nizozemských předvolebních průzkumech vede protiunijní a protislámská Strana pro svobodu Geerta Wilderse.

Pokračování zajistí 23. dubna Francie, kde bude chtít v prezidentských volbách Trumpův úspěch napodobit nacionalistka Marine Le Penová. Volební rok uzavře 24. září Německo. Ve federálních volbách zde bude chtít uspět krajně pravicová Alternativa pro Německo.

Reklama

Související témata:

Doporučované