Hlavní obsah

Nizozemsko znovu zpřísňuje. Premiér se omluvil za unáhlené rozvolnění

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský premiér Mark Rutte.

Reklama

Nizozemský premiér Mark Rutte přiznal, že nedávné zrušení omezení namířených proti šíření koronavirové nákazy přišlo až moc brzy a omluvil se za to. Počty případů zatím v zemi dále rostou.

Článek

Počty nově nakažených po červnovém otevření restaurací a klubů prudce vzrostly a o víkendu Nizozemsko některé restrikce zase obnovilo, uvedla agentura Reuters. Sedmnáctimilionové Nizozemsko většinu koronavirových restrikcí zrušilo 26. června, kdy ubývalo nových případů infekce a zhruba dvě třetiny populace obdržely nejméně jednu dávku vakcíny.

S otevřením barů, restaurací a nočních klubů však denní přírůstek nakažených vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední měsíce. Zatímco na konci června přibývalo průměrně za den přes 500 případů infikovaných, jen včera Nizozemsko evidovalo 9 318 nakažených a aktuální průměrný přírůstek se pohybuje kolem 5 600.

Od soboty se proto opět zavřely diskotéky, noční kluby a bary mohou být otevřené maximálně do půlnoci. V zemi se infekce šíří hlavně mezi mladými lidmi, proto se opatření týkají zejména nočního života. Opatření mají zatím platit nejméně do 13. srpna a dotknou se i několikadenních festivalů a dalších velkých akcí.

„To, co jsme považovali za možné, se v praxi ukázalo jako nemožné,“ připustil dnes Rutte před novináři. „Měli jsme chabý úsudek, čehož litujeme a za což se omlouváme,“ řekl premiér za vládu pravého středu.

Premiér Rutte dále uvedl, že společně s tamním ministrem zdravotnictví Hugo de Jongem byli až moc zaneprázdněni přemýšlením nad dalšími restrikcemi a výsledkem toho bylo, že nebyli dobře připraveni, uvádí důvody vysokých představitelů server Politico.

Rutte dříve rozvolnění opakovaně obhajoval jako „logický krok“ a odmítl případnou vinu vlády za špatné řízení. Dnešní omluva znamená ostrý obrat, poznamenala agentura Reuters.

Většina nových případů v Nizozemsku je mezi mladými lidmi a více než polovina připadá na nakažlivější variantu delta. Nárůst případů zatím nezpůsobil větší tlak na zdravotnický systém, jak uvedl ministr zdravotnictví de Jonge. Dodal nicméně, že pokud bude tato „bezprecedentní“ situace pokračovat, mohli by nemocnice zahltit pacienti s covidem-19. Za předchozí rozvolnění vládu ostře kritizovaly zdravotní úřady. Podle nich vláda odhodila opatrnost, když povzbudila mladé lidi, aby opět vyráželi do společnosti.

Reklama

Doporučované