Hlavní obsah

Nižší daně a DPH. Nová strategie Babišovy vlády. Uspěje s tím u firem a odborů?

Shodne se nová vláda s odbory a zaměstnavateli? V Duelu diskutovali za odboráře Vít Samek a za firmy Jaroslav Hanák.

 

Reklama

Za hodinu bude mít Česko novou vládu. Co nový kabinet Andreje Babiše nabídne? Už teď je zřejmé, že bude lákat na nižší daně nebo DPH. Uspěje s tím u opozice a hlavně odborů se zaměstnavateli? Téma dnešního Duelu.

Článek

V něm se proti sobě postavili prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Na programové prohlášení politici čekají, má být v elektronické formě 

Pravici hodlá Babiš lákat na snížení daní pro lidi s příjmy do 113 tisíc měsíčně, výjimky z EET pro živnostníky s obratem do půl milionu ročně, snížení DPH pro řemeslníky nebo zrušení superhrubé mzdy. Levicovým politikům zase nabízí zvyšování důchodů. Vedle toho slibuje v programu vlády i vyšší platy pro učitele nebo pracovníky v kultuře, růst minimální mzdy nebo snížení DPH na základní potraviny.

Nejistá důvěra, jistější nedůvěra 

Babišova vláda musí do měsíce požádat Sněmovnu o důvěru, většina stran ale vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I s podporou komunistů bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Reklama

Související témata:

Doporučované